Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Torkan hotar Sicilien: ”Katastrofal” situation

Moa Persson/TT

Uppdaterad 2024-07-21 | Publicerad 2024-07-10

Förra årets varma sommar gjorde att det brann på flera håll på Sicilien, Italien. Bild från sommaren 2023.

På semesterön Sicilien är det varmt och torrt. För torrt. Redan i mars utlyste ön nödläge efter den torra vintern.

Experter varnar för att det kan bli en av de värsta vattenkriserna landet har upplevt.

Följ ämnen

Varje morgon när den sicilianska fårbonden Luca Cammarata vaknar tittar han upp mot himlen i hopp om att några moln vid horisonten ska ge några droppar vatten. På hans gård har det inte regnat på flera månader.

– Om det fortsätter så här kommer jag behöva slakta mina djur och stänga min gård.

Under det sista halvåret av 2023 föll bara 150 millimeter regn på Sicilien. I år kan ön uppleva den värsta torkan på över 30 år, rapporterar Euronews.

En tredjedel kan bli öken

Bönder har hittills förlorat över en miljard euro, motsvarande över elva miljarder svenska kronor. Torkan driver bort unga från yrket och från ön, enligt föreningen för unga jordbruksentreprenörer. Vattenbristen har redan kostat över 30 000 jobb i södra Italien, enligt Coldiretti, Italiens största jordbrukarförening.

Angelo Mannará är jordbrukare på Sicilien och kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

– Vi står inför en situation som är mer katastrofal än någonsin. Vi har ingenstans att ta vägen. Våra vattenkällor har torkat ut, vilket gör att vi inte kan ge vatten till våra djur. Hur ska vi kunna fortsätta? säger han till The Guardian.

Sedan 2003 har Siciliens nederbörd minskat med över 40 procent. Christian Mulder, professor i ekologi och klimatkris vid Catanias universitet på Sicilien, målar upp en mörk bild.

– Vid 2030 kommer kommer en tredjedel av Sicilien att vara en öken.

Anledningen är klimatförändringarna, och ön är fortfarande beroende av de vinterregn som blir allt mer sällsynta.

Över 8 000 kronor – för vatten

Den minskade nederbörden är inte den enda anledningen till de låga grundvattennivåerna. Bristen på underhåll av vattenledningar har fått stora konsekvenser. Över 50 procent av det vatten som användes på Sicilien 2020 gick förlorat på grund av dåliga vattenledningar, enligt Italiens nationella statistiska institut, Istat, skriver EU Observer.

Vattenkostnaderna ökar, och faller till största delen på medborgarna.

Provinsen Enna på Sicilien är en av de fattigaste provinserna i hela Italien, men har en av de högsta vattenavgifterna på Sicilien, med en genomsnittlig årlig avgift motsvarande över 8 000 kronor. I slutet av juni meddelade borgmästaren att vattnet skulle ransoneras till varannan dag.

För en femtedel av öns invånare gäller nu ransoneringar, och de är inställda på ännu en varm sommar.