Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Nordkoreanska vapen bakom ryska framgångar

Uppdaterad 11.41 | Publicerad 09.58

Ryssland är helt beroende av vapen från Nordkorea för att upprätthålla militära framgångar i östra Ukraina, enligt uppgifter från underrättelsetjänster i väst.

Hälften av de artillerigranater som Ryssland använder i kriget kommer från Nordkorea, rapporterar The Times som tagit del av uppgifterna. Tre miljoner granater ska fraktas årligen från Pyongyang till Moskva, även om många av granaterna är defekta.

För att bibehålla ryska framgångar i Ukraina, senast i staden Vuhledar, har de nordkoreanska granaterna spelat en avgörande roll, skriver tidningen.

En gata som bombats av Ryssland i Vuhledar i februari 2023. Arkivbild.

PLUS: Putins nya drag – skickar barn till Nordkorea


Medan ryska vapen- och ammunitionslager sinar, har Nordkorea seglat upp som en viktig leverantör till landet. I augusti rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea sänt containrar med uppemot sex miljoner artillerigranater, troligen till Ryssland.

Samtidigt rapporterar Kyiv Post att sex nordkoreanska befäl dödats i en ukrainsk robotattack i ryskockuperat område nära Donetsk i torsdags. Nordkoreanerna uppges ha varit på plats för att få en demonstration av det ryska försvaret.

Tidigare i somras besökte Rysslands president Vladimir Putin Nordkorea och skrev under ett partnerskapsavtal med landets diktator Kim Jong-Un.

Putin och Kim Jong-Un omfamnar varandra under den ryska presidentens besök i Nordkorea tidigare i år. Bild från Nordkoreanska myndigheter.