Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Omstridd ukrainsk stad har fallit

Martin Mederyd Hårdh/TT

Uppdaterad 12.09 | Publicerad 11.02

Strategiskt viktiga Vuhledar i östra Ukraina har fallit till de ryska invasionsstyrkorna.

Striderna om den sönderslagna småstaden har rasat en lång tid och kostat många människoliv.

Ukrainska styrkor dras tillbaka från Vuhledar, meddelar landets militära ledning efter drygt två års strider. Ukraina beskriver det som att Ryssland skickade in mängder av reservister för att lyckas inta staden ”till varje pris”.

”Till följd av fiendens aktioner förelåg det ett hot om att staden skulle bli omringad”, meddelar militären.

Olika krigsanalytiker utropade redan på tisdagskvällen att Ryssland till sist hade lyckats inta staden. Regimlojala ryska så kallade militärbloggare meddelade att Vuhledar (de använder det ryska namnet Ugledar) har ”befriats efter tunga och bitvis tragiska strider som pågick i över ett år”.

Filmklipp som sprids av bloggare och propagandamedier visar hur ryska soldater höjer ryska flaggor på olika tak i staden.

Raserade kvarter

Vuhledar har stått under attack sedan det stora krigsutbrottet och består i dag av övergivna och sönderskjutna betonglängor av bostadskvarter. Endast ett hundratal av omkring 14 000 invånare är kvar.

Det hade förekommit uppgifter om en ukrainsk reträtt från Vuhledar under flera dagar, liksom uppgifter om att Ryssland höll på att skicka stora förstärkningar.

På tisdagseftermiddagen larmade den ukrainske guvernören Vadym Filasjkin i tv att ”fienden nästan nått stadens centrum”. Lokala befäl i ukrainska förband i staden sade sig då inte ha fått någon order att retirera.

Kreml har inte kommenterat saken, men den uppmärksammas i ryska propagandamedier. Där sprids påståenden om att många ukrainska soldater dödades när de försökte dra sig tillbaka.

Försökt tidigare

Vuhledar har en strategiskt viktig position på en höjd i Donetsk, i ett band av befästa orter som löper längs med frontlinjen där den kröker sig i sydöstra Ukraina.

Ryssland har flera gånger försökt storma staden, bland annat under våren 2023 då de ryska styrkorna orsakades enorma förluster och generalen som ledde dem till sist fick sparken.

Ukrainska militärkällor i sociala medier började på tisdagen skriva hyllningar till de ukrainska soldater som har offrat sina liv för Vuhledar, med konstateranden om att Ryssland åtminstone fick betala ett högt pris.