Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Northvolts ödesdag – miljonskatter ska betalas: ”Grundtips inställda betalningar och konkurs”

Uppdaterad 11.39 | Publicerad 10.04

Batteriföretaget Northvolt närmar sig en ödesdag.

Snart ska 62 miljoner i skatter och sociala avgifter betalas in – annars väntar sannolikt konkurs eller rekonstruktion.

– Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

En explosionsartad expansion, övermäktiga ambitioner och en verklighetsfrånvänd kostnads- och produktionskalkyl.

Det är orsaker som beseglar ödet för batteriföretaget Northvolt, enligt Magnus Henreksons uppfattning.

Ett ödesdatum för Northvolt är den 12 oktober, vilket Breakit tidigare skrivit om.

Då ska bolaget nämligen betala in skatter och avgifter till Skatteverket. I praktiken blir deadline den 14 oktober, måndagen efter att 12 oktober infallit. Och har inte Northvolt då betalat in skatten kan skulden falla på styrelsemedlemmarna, skriver Breakit, vilket bekräftas av experter Aftonbladet talat med.

– Det är aktiebolagets företrädare, alltså styrelsen, som blir personligt betalningsansvariga för de obetalda skatterna, säger Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet, som forskat i insolvensrätt och är specialist på företagsrekonstruktioner.

KOLUMN: Grundarnas övertro gränsar till ren hybris


Magnus Henrekson.

Många problem

Totalt ska Northvolt betala 62,1 miljoner till Skatteverket, varav 28,2 miljoner rör arbetsgivaravgifter och 33,9 miljoner är avdragen skatt.

Problemrubrikerna rörande Northvolt har duggat tätt de senaste veckorna, samtidigt som företaget arbetat förtvivlat med att få till stånd nya lån.

Men enligt Riksgälden, som gett statliga kreditgarantier på 15 miljarder till Northvolt, ser det inte ut som att staten behöver punga ut.

– Sedan vi beviljade garantin har vi varit i en period då vi väntat på att de här lånen ska betalas ut. Men det har de inte gjort, säger Karolina Ekholm, generaldirektör för Riksgälden till DN.

Anledningen till att banker och kreditinstitut inte betalat ut tidigare beviljade lån på 50 miljarder är att Northvolt inte uppfyllt villkoren för att få pengarna, enligt Di.

Att Northvolt förra veckan uppgav att man varslar 1 600 personer bidrar till osäkerheten kring företaget och dess utsikter att i framtiden gå med vinst.

PLUS: Tragedierna, ägarna och miljarderna


Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt.

Kan bli konkurs

Både Magnus Henrekson och Marie Karlsson-Tuula tror att Northvolt kommer ansöka om rekonstruktion eller konkurs om man inte förmår betala in skatterna senast 14 oktober.

– Om Norvolth ansöker om företagsrekonstruktion och uppfyller livskraftstestet kan domstol bevilja ansökan. Ett beslut om företagsrekonstruktion innebär att företaget får ett skydd mot exekutiva åtgärder. Borgenärerna, exempelvis skatteverket kan då inte begära utmätning eller andra verkställighetsåtgärder. Northvolt åtnjuter ett skydd och kan arbeta för att återfå lönsamheten i verksamheten, säger Marie Karlsson-Tuula.

Men att en rekonstruktionsansökan skulle beviljas är långt ifrån säkert, snarare osannolikt, enligt Magnus Henrekson.

– Då måste det i grunden bedömas vara ett livskraftigt företag, men Northvolt är ju inte det. Det kommer återkommande artiklar om att det pågår en överproduktion av elbilar och batterier, och jag har svårt att tro den kostnadsnivå man byggt för i Skellefteå skulle vara anpassad för priser på batterier som halverats på något års tid, säger Magnus Henrekson.

Alternativet till rekonstruktion är konkurs, något Magnus Henrekson ser som sannolikt om Northvolt inte lyckas lösa nya miljardlån.

– Man vet ju aldrig, det kan komma en vit riddare, eller att staten eller någon myndighet på EU-nivå kliver in och gör en räddningsaktion, men jag bedömer det som osannolikt med tanke på att det egentligen inte finns någon anledning att göra det.

Skatteverket uppger att Northvolt, som alla företag, betalar in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt den 12 varje månad. Om pengarna inte kommer in går ärendet till Kronofogden.

– Det som då händer först är att vi i nästa månadsskifte skickar ut en betalningskrav, och betalar man inte under den kommande månaden så skickas det till Kronofogden till indrivning vid nästa månadsskifte, säger Tomas Envall, sektionschef på Skatteverkets borgenärsenhet.

Som lök på laxen har Northvolts ärenden hos Kronofogden också ökat, och myndigheten förbereder utmätning, enligt DN.

Enligt tidningen finns 88 ärenden hos Kronofogden där Northvolt är skyldig mer än 90 miljoner till företag för tjänster man inte betalat.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Northvolt för en kommentar. 

Victor Stenquist