Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ministern: Utesluter inte att se över lagen

Publicerad 2024-09-27 21.37

1 600 personer ska varslas från Northvolt – i dag fick det krisande företaget besök från arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).

Han utesluter inte behovet av att se över lagen om arbetskraftsinvandring.

Samtidigt väntade ett ”ödesmöte” batterijätten.

Motgångarna har avlöst varandra för det krisande Northvolt. I måndags kom chockbeskedet för de anställda på fabriken i Skellefteå: 1 000 personer varslas.

Sedan dess har fler bakslag kommit. I går rapporterade Dagens Nyheter att den tyska regeringen som tidigare erbjudit ekonomiskt stöd till byggandet av en fabrik i Heide backar.

I januari säkrade Northvolt ett mastodontlånepaket till ett värde av 5 miljarder dollar. Men det verkar inte har räckt. I media har det rapporterats att minst 7,5 miljarder kronor nu behövs i kapitaltillskott för att undvika akuta betalningsproblem.

Mats Persson.

”Ödesmöte” väntas

”Just nu är bolaget i en mycket ansträngd finansieringssituation som vi hoppas att de hittar en lösning på”, skriver Jens Söderblom, presschef på AMF som sitter på 2,8 procent av aktierna, i en kommentar till TT.

Under fredagen väntades också vad som beskrivits som ett ”ödesmöte”.

Northvolt skulle träffa flera av sina lånegivare för att diskutera bolagets framtid. Bland dem fanns flera kommersiella banker och svenska Riksgälden samt statliga Svensk exportkredit, SEK.

Förra veckan rapporterade DN att man tagit del av dokument som avslöjar upprepade telefonkonferenser och omröstningar om lånen till Northvolt. Bakgrunden ska vara att företaget begärt ändringar i villkoren.

Northvolts fabrik i Skellefteå.

Northvolt har inte velat kommentera mötet:

”Vi jobbar fortfarande med en finansieringsrunda och kan återkomma när den är klar och vi har mer information”, skriver företagets kommunikationschef, Nathalie Bruno, i ett mail till Aftonbladet.

Hur mycket av pengarna från långivarna som betalats ut är oklart. Både SEK, med sitt lån på 240 miljoner dollar, och Riksgälden, med sina lån på 1,5 miljarder dollar, uppger att inga av deras lån betalats ut.

Arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) var på plats i Skellefteå under dagen för att se hur arbetet med att slussa vidare de som varslats ser ut.

– Än så länge vet vi inte vilka individer som förlorar jobbet. Men det handlar om att förbereda. Detta är en plats där bolagen skriker efter kompetenta medarbetare. Och då handlar det om att lotsa folk till de lediga jobb som finns, säger han till Aftonbladet.

Fokus nu är att behålla den kompetens som kommit via arbetskraftsinvandringen. Den menar Mats Persson är viktig för regionen och Sverige.

Ministern: Utesluter inte att se över lagen

För utomeuropeiska arbetare som drabbats av varslet gäller det att hitta ett nytt jobb inom tre månader med en lön på minst 28 000 kronor i månaden. Annars måste de lämna landet.

Förutsättningarna för dem att hitta nya jobb beskriver Mats Persson dock som goda. Men det viktiga nu är att inte gå miste om den kompetensen.

Om man är rädd för att förlora kompetens. Finns det inte anledning att se över reglerna för arbetskraftsinvandringen då?

– Jag utesluter inte det. Men man ska komma ihåg att indiska ingenjörer har höga löner och påverkas inte av reglerna med lönenivå. Här handlar det om att kunna lotsa individer till företag som skriker efter kompetens, säger han.

Har du någon kritik mot hur Northvolt hanterat varslet?

– De jobbar efter de lagar och regler vi har i Sverige. Det är viktigt att alla företag agerar ansvarsfullt och tar ansvar för sina anställda.