Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hemlig rapport: Så kan Putin slå till mot mål i väst

Uppdaterad 00.44 | Publicerad 00.28

Rysk eldgivning någonstans inne i Ukraina. Bild från ryska försvaret.

Attacker mot Natos militärbaser.

Mordbränder och sabotageoperationer som skapar kaos runt om i Europa.

Så fruktar man Putins hämnd om Ukraina får grönt ljus.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Ukrainas president Zelenskyj har länge försökt övertyga Vita huset om att få klartecken att använda långdistansrobotar från väst mot mål långt in i Ryssland.

Hittills har Biden stått emot.

En rapport från amerikanska underrättelsetjänster kan möjligen förklara varför.

Ukrainska soldater i Donetsk.

Fruktar kraftig hämnd

Tidningen The New York Times skriver att underrättelsetjänsterna, vars slutsatser tidigare varit okända, fruktar att Ryssland i ett sådant läge kan hämnas med kraft mot USA och dess allierade i väst.

Samtidigt spelar man ner effekten för Ukraina om Vita huset skulle ändra sin ståndpunkt.

Detta på grund av det låga antal långdistansrobotar som Ukraina har för tillfället och eftersom det råder stor osäkerhet hur många fler, om några, som väst skulle skicka.

Osäker effekt

Sammantaget står man då med en stor potentiell risk, samtidigt som möjligheten för att den ukrainska krigslyckan skulle vändas av ett sådant beslut ses som osäker.

Källor inom Vita huset säger till The New York Times att det fortfarande är oklart hur Biden kommer landa i sitt beslut.

En stor majoritet i EU-parlamentet röstade för resolutionen.

Flera av Nato-länderna i Europa har öppnat för att Ukraina bör få slå till på rysk mark med långdistansvapen från väst.

Nyligen godkände även Europaparlamentet, vars beslut inte är rättsligt bindande för medlemsländerna en resolution som säger att Ukraina måste få försvara sig på det sätt man tycker sig behöva.

Testskjutning av en ballistisk missil från anläggningen Plesetsk i nordvästra Ryssland.

Bränder och sprängningar

Beslutet från parlamentet fick ryska företrädare att åter igen hota med att det är en väg som kan leda mot globalt kärnvapenkrig.

De amerikanska underrättelsetjänsterna tror att den ryska hämnden kommer på annat sätt.

Man räknar upp en rad möjliga åtgärder som Putin kan ta till för att hämnas attacker långt in i Ryssland med hjälp från väst.

Bland annat misstänker man att ryska sabotageoperationer med mordbränder och sprängningar mot olika mål i Europa kan intensifieras.

Vladimir Putin.

Säpos varning

I augusti varnade Säpo och dess norska motsvarighet PST att rysk underrättelsetjänst värvar kriminella för att utföra sabotage.

– Vi har sett en ökad rysk riskbenägenhet. Man är beredda att gå mycket längre i den säkerhetshotande verksamheten. Det handlar om sabotage, skadegörelse och olika typer av påverkansoperationer, sa Säpos talesperson Gabriel Wernstedt då till Aftonbladet.

En annan oro är att ryssarna kan attackera militärbaser i USA och Europa.

Inom de amerikanska underrättelsetjänsterna bedömer man, till skillnad mot många inom militären och i Bidens administration, att dessa risker inte uppvägs av den strategiska fördelen tillgången till sådana vapen skulle ge Ukraina.

Efter initiala attacker skulle ryssarna sannolikt flytta ammunitionslager, attackhelikoptrar och andra viktiga funktioner utom räckhåll för robotarna, skriver The New York Times med hänvisning till underrättelsetjänsternas analys.