Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Zelenskyj avslöjade segerplanen: Bad om en enda sak

Uppdaterad 01.46 | Publicerad 01.05

Volodymyr Zelenskyj har presenterat sin segerplan för Joe Biden.

Redan före ödesmötet i Vita huset avslöjade senatorn Lindsey Graham att Ukrainas president ”bad om en enda sak”.

Samtidigt fortsatte Putin att skramla med sina kärnvapen i Moskva.

Under sitt besök i USA har Zelenskyj talat inför FN:s generalförsamling i New York och träffat flera amerikanska toppolitiker i Washington. Syftet är att sälja in det han själv kallar för sin segerplan – Ukrainas strategi för att få slut på kriget.

Med USA-valet bara veckor bort är det bråttom.

– Vi har inte mycket tid på oss. De kommande månaderna blir avgörande, sa han under en ceremoni tidigare i veckan.

Träffade Biden och Harris

På torsdagen presenterade Zelenskyj sin segerplan för USA:s avgående president Joe Biden och vicepresidenten Kamala Harris. På fredagen ska han även träffa Donald Trump i ett möte som förhandlades fram i sista stund.

Samme Trump kritiserade i onsdags Zelenskyj för att han inte gett efter för Putin.

– Vi fortsätter att ge miljarder till en man som har vägrat att ingå ett avtal. Vilken deal som helst, den värsta dealen, skulle ha varit bättre än det vi har nu. De skulle ha släppt ifrån sig en liten bit och alla skulle ha levt, sa Trump på onsdagen enligt AP.

På torsdagen, med Zelenskyj vid sin sida i Washington, sågade Kamala Harris idén. Hon nämnde inte Trump vid namn, men passningen var tydlig.

– Vissa i mitt land vill tvinga Ukraina att ge upp stora delar av sitt självständiga territorium och att Ukraina accepterar neutralitet. Dessa förslag är samma som Putins. Och låt oss vara tydliga: De är inte förslag för fred. I stället är de förslag för kapitulation, vilket är farligt och oacceptabelt, sa hon enligt CNN.

Zelenskyj och Biden under mötet i Vita huset.

Uppgifter: Fyra punkter

De senaste dagarna har delar av Zelenskyjs segerplan läckt ut i internationella medier. Brittiska Sunday Times rapporterade i helgen att den består av fyra huvudpunkter:

Fortsatt ukrainsk offensiv i Kursk-regionen inne i Ryssland.

Specifika moderna vapen.

Säkerhetsgarantier från väst som motsvarar Natos skrivningar om ömsesidigt försvar.

Finansiellt stöd till Ukrainas sönderslagna ekonomi.

Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak sa tidigare i veckan att ”en inbjudan till Nato” ingår i planen, skriver Kyiv Independent. Enligt tidningen ska Ukraina ansöka om medlemskap ”inom månader och inte år”.

En mer detaljerad beskrivning av planens innehåll kom på torsdagen från den republikanske senatorn Lindsey Graham efter Zelenskyjs besök i kongressen. Enligt Radio Free Europe sa Graham att Zelenskyj ”bad om en enda sak” – grönt ljus för att slå ut militära mål i Ryssland med amerikanska vapen.

Lindsey Graham kritiserade indirekt de republikanska partikamrater som stoppat utökat stöd till Ukraina i kongressen.

– Om man fortsätter politiken att begränsa Ukraina för att man är orolig för eskalering kommer man att döma dem att förlora, sa han.

Zelenskyj träffade även Kamala Harris under resan till USA.

”Hans önskemål nummer ett”

Graham fortsatte, enligt The Hill, med att beskriva Ukrainas strategi så här:

– President Zelenskyj säger att han vill få slut på kriget genom förhandlingar. Enda sättet att få Ryssland till förhandlingsbordet är att slå hårdare mot dem än vi gör i dag, sa senatorn.

– Hans önskemål nummer ett var att få använda långdistansmissiler mot legitima militära mål. Han tror att han om han kan slå ut de ryska flyg- och missilbaser som attackerar hans land så får han övertag nog att tvinga Putin till bordet. Det tror jag också, fortsatte Graham.

Från annat amerikanskt håll är tonen mindre optimistisk. Källor i Vita huset uppgav på torsdagen för Wall Street Journal att det finns en oro både i regeringen Biden och i europeiska länder över att Zelenskyjs segerplan saknar en övergripande strategi. Den ses i stället mest som ett ompaketerat sätt att be om mer vapen och lättnader i restriktionerna om hur de får användas.

– Jag är inte imponerad. Det finns inte mycket nytt här, säger en högt uppsatt tjänsteman till WSJ.

Nya hotet från Moskva

Samtidigt fortsätter de verbala hoten att kablas ut från Moskva. På onsdagen sa Putin att landet ska sänka ribban för när kärnvapen får användas. I den omskrivna doktrinen ska det enligt Putin förtydligas att kraven är uppfyllda om Ryssland attackeras med konventionella vapen av ett land som i sin tur har stöd av en kärnvapennation.

Syftningen på Ukraina och USA var tydlig mellan raderna. På torsdagen uttalades den ännu lite öppnare av Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Det måste ses som en specifik signal som varnar de här länderna för konsekvenserna om de deltar i en attack på vårt land på olika sätt, inte nödvändigtvis med kärnvapen, sa han enligt BBC.