Porosjenko svor presidenteden

Publicerad 2014-06-07

Petro Porosjenko svor in presidenteden till folkets jubel.

På plats fanns Sveriges vice statsminister Jan Björklund (FP):

– Det är stort. Det är framtida Ukraina vi ser nu.

Petro Porosjenko.

Ceremonin skedde under högtidliga former, inför tv-kameror i parlamentet i Kiev. Folk applåderade och jublade under installationen och under hans tal.

Ukrainas nyvalda president Petro Porosjenko inledde med att säga att landet behöver fred, säkerhet och enighet:

– Jag vill inte ha krig, jag vill inte ha revansch, säger han.

– Jag kommer att se till att vi enas.

”Känsla av nystart”

Jan Björklund (FP) deltog i ceremonin för Sveriges räkning som vice statsminister.

– Det var inte en nordeuropeisk stämning där. Den var uppsluppen och glad. Det här är stort. Det är en känsla av nystart i Ukraina. Det är framtida Ukraina vi ser nu. Det är en president som talar engelska, säger Björklund.

Porosjenko valdes till president den 25 maj, samma dag som valet till Europaparlamentet, och fick en övervägande majoritet. Han efterträder Viktor Janukovytj, som avsattes i februari  och har lovat att lägga fram en fredsplan så fort han har tillträtt.

Redan i går Porosjenko sågs han föra ett informellt samtal med Rysslands president Vladimir Putin i franska Normandie där världsledarna samtalts till minne av Dagen D för 70 år sedan.

Vill uppta EU-samtal

En stor skillnad mellan den nya presidenten och hans företrädare är inställningen till Europa.

I november förra året avbröt Janukovytj förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med Europeiska unionen och utlöste protesterna i huvudstaden Kiev vilket var starten för krisen i Ukraina.

Porosjenko vill nu återuppta förhandlingarna.

– Det är en president som är tydligt inriktad på samarbete med Europa och till och med EU-medlemskap på sikt. Det är naturligtvis detta som gör att Putin är upprörd men han (Porosjenko reds anm) har ett väldigt tydligt och starkt folkligt mandat. Det är så pass starkt att inte ens ryssarna ifrågasätter valet vilket de hade hoppas kunna göra, säger Björklund.

Enligt honom är det första som landet behöver lugn och ro i östra Ukraina, där striderna fortfarande pågår.

– Någon dialog med Ryssland måste upprätthållas. Även om Ukraina, vi, aldrig kan acceptera att Ryssland har införlivat Krim.

”Fortsätta stödja Ukraina”

Om allt går som det ska kan Ukraina ha skrivit under associationsavtalet med EU redan den här månaden vilket kommer knyt landet närmare unionen.

Sverige deltog i ceremonin för att visa att vårt land välkomnar detta.

– Ukraina har varit orienterat mot Ryssland och Sovjetunionen i generationer bakåt och nu bestämmer man sig för en annan inriktning. Det är mycket stort.

Enligt Björklund har Ukraina även ett utmanade arbete framför sig när det kommer till landets ekonomiska arbete.

– Först handlar det om försoning mellan olika grupper i Ukraina som just nu skiter i varandra. När det är klart måste man ta tag i det ekonomiska. Det är ett fattigt land och många delar av ekonomin är från sovjettiden, som måste reformeras, moderniseras och liberaliseras.

Björklund fick även en egen pratstund med Porosjenko under mottagningen efter ceremonin.

– Dels intygade jag att Sverige kommer fortsätta stödja Ukraina på den här vägen. Sverige stödjer ju också Ukraina med utvecklingsbistånd. Det tänker vi fortsätta med. Han uppskattar väldigt mycket den hjälp som Ukraina får från Sverige.