Putin: Vill ha vapenvila i Ukraina

Publicerad 2014-06-06

Rysslands president Vladimir Putin vill ha vapenvila i Ukraina – för att möjliggöra fredssamtal.

Det uppges vara resultatet av ett möte med Ukrainas nyvalde president.

Vladimir Putin träffade på fredagen Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko för ett informellt samtal i Normandie, Frankrike, där världsledare hade samlats till minne av Dagen D för 70 år sedan.

Mötet var det första mellan de två ländernas ledare sedan Rysslands annektering av Krim.

Förväntar sig "god vilja"

Efteråt meddelade den ryske presidenten att "omedelbar vapenvila i östra Ukraina är nödvändig för att skapa förutsättningar för fredssamtal", rapporterar AP.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger att de två ledarna haft en "kort konversation och talat för snarast möjliga slut på blodspillan och det militära agerandet från båda partier i sydöstra Ukraina".

Putin sa också att han förväntar sig att den ukrainske presidenten ska visa "god vilja" och "statsmannamässighet", samt att Moskva står redo för "konstruktiva" diskussioner med Ukraina för att lösa gasskulden till Ryssland.

– Det var ett normalt, allvarligt utbyte mellan två ledare, sade i sin tur en företrädare för det franska presidentkansliet till Reuters.

Träffade Obama

Enligt Putin diskuterade han och Porosjenko i 15 minuter.

AFP uppger att också USA:s president Barack Obama träffade Vladimir Putin för informella samtal under fredagen innan världsledarna på plats möttes för en lunch.

Om dagens korta möte kan leda någonstans återstår att se. Enligt franska källor till nyhetsbyrån AFP ska dock en ukrainsk vapenvila diskuteras "inom de närmaste dagarna", skriver TT.

Porosjenko kommer att installeras på sin post i morgon i en ceremoni där Ryssland närvarar i form av sin ambassadör i Kiev.