Ebolaexperter: Kina är i riskzonen

Publicerad 2014-11-01

Flera ebolaexperter är oroliga för Kina.

De är rädda för att sjukdomen kan sprida sig vidare till världens folkrikaste land.

– Det går inte att hindra folk från att resa, säger Peter Piot, chef för London school of hygiene och tropical medicine.

Enligt WHO har spridningen av ebola avtagit i Liberia. Antalet insjuknade i landet har minskat och det kan betyda en inbromsning.

Det är dock alldeles för tidigt att säga. De senaste månaderna har spridningen accelererat i Liberia och nått fler länder.

Nu varnar ebolaexperterna för att Kina ligger i farozonen, uppger nyhetsbyrån AP.

”Kina ganska sårbart”

Experterna är oroliga för att sjukdomen ska sprida sig till Kina med tanke på det stora antalet kinesiska arbetare som reser till och från Afrika.

Kina är världens folkrikaste land med sina 1,4 miljarder invånare. En ebolaspridning skulle vara förödande.

Peter Piot, chef för London school of hygiene och tropical medicine, säger att man inte behöver vara vetenskapsman för att förstå att det med många utbyten mellan länderna kan sprida sjukdomen.

– Det som oroar mig mest är att man inte kan hindra folk från att resa. De här patienterna kan dyka upp var som helst i världen, men Kina är ganska sårbart, säger Piot till AP.

Av vad han har sett är infektionskontrollen på offentliga sjukhus mycket dålig i landet.

Enligt AP har 8 600 personer åkt in i Guangdongprovinsen i södra Kina från eboladrabbade områden bara sedan i augusti. Det går flera flyg mellan länderna i månaden.

”Vädjar till Japan”

Alla resenärer som kommer från områdena övervakas i tre veckor efter att de anlänt till Kina och sätts i karantän omedelbart om de får feber, uppger AP enligt hälsoministeriets riktlinjer.

Piot medger att Kinas kontroller av smittsamma sjukdomar har förbättrats och myndigheterna har blivit mer öppet om risker för folkhälsan efter att sars bröt ut i landet 2002. Då smittades ungefär 8 000 människor över hela världen och dödade nästan 800.

Hittills har landet gett 86 miljoner dollar i stöd till de västafrikanska länderna och skickat knappt 200 personer som medicinsk personal.

Även grannlandet Japan har sanktionerat stöd för att bekämpa ebolautbrottet, 40 miljoner dollar. Piot menar dock att det behövs mer från Japan:

– Jag vädjar till Japan att bidra från deras väldigt rika tradition till humanitärt bistånd. När det finns en humanitär kris finns det alltid pengar och det med rätta. Ebola är i den katagorin.