Spridningen av ebola avtar

Publicerad 2014-10-30

Världen fruktar en okontrollerad epidemi.

Men nu skymtar en ljusning.

Spridningen av ebola avtar i Liberia och det kan innebära en inbromsning, enligt WHO.

Över 5 000 har dött och 13 703 har hittills insjuknat under utbrottet av ebola i Västafrika.

Nära hälften av fallen har rapporterats i Liberia. Därför är de nya uppgifterna mycket positiva anser Världshälsoorganisationen, WHO.

Enligt organisationen minskar antalet insjuknade i landet - det kan innebära en inbromsning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tomma sängar

De tydligaste tecknen är att sängar för första gången står tomma på Liberias specialinrättade sjukhus för smittade. Landets gravgrävare har tagit emot färre döda kroppar de senaste veckorna och antalet fall som konstaterats genom laboratorietester har planat ut.

Enligt Bruce Aylward, vice generaldirektör på WHO, kan antalet insjuknade ha minskat med upp till 25 procent den senaste veckan.

Inbromsningen tros bero på massiva satsningar på utbildning så att invånare lär sig att undvika smittan.

Människor har också utbildats i hur de ska isolera smittade och hur de begraver döda på ett säkert sätt. Det har förmodligen gett resultat, säger Bruce Aylward till brittiska Guardian.

Kan vända snabbt igen

Men situationen kan snabbt vända igen, varnar Aylward. Det är inte första gången det kommer rapporter om att spridningen avtar - även om det tidigare inte funnits lika tydliga tecken på att det är på väg att vända.

– Det är som att säga att du har din tama tiger under kontroll. Det här är en mycket, mycket, farlig sjukdom. En liten förändring kan innebära många, många fler offer, säger Bruce Aylward till brittiska Guardian.

ANNONS