Harris insamlingschef: Måste gå på magkänsla

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-07-28 19.41

Kamala Harris är tuff, otålig och disciplinerad. Och en person som älskar att arbeta.

– Hon är inte ute efter att bli omtyckt, utan vill bli respekterad för att hon gör ett bra jobb, säger Catherine Zinn som varit insamlingschef för Demokraternas blivande presidentkandidat.

Det var som att telefonen exploderade. När president Joe Biden plötsligt meddelade att han inte ställer upp för omval utan förordar sin vicepresident Kamala Harris började meddelandena rasa in hos Catherine Zinn.

– Jag blev upprymd på ett sätt jag inte varit på länge. Jag tänkte på den där dagen 2019 då vi åkte över till Oakland för att lansera hennes (första) presidentkampanj, berättar hon på telefon från hemstaden San Francisco.

Är principfast

Catherine Zinn är affärskvinna och tungviktare i Demokraternas inre kretsar och ingår i Harris vänkrets. Till vardags är hon verksam på juristfirman Baker Botts, men genom sitt nätverk bland Silicon Valleys ofta stenrika entreprenörer har hon specialiserat sig på att samla in pengar till partiets toppkandidater. Zinn var aktiv i Hillary Clintons första presidentkampanj och i Barack Obamas båda satsningar på Vita huset. Parallellt lärde hon känna Kamala Harris som då var distriktsåklagare i San Francisco och senare blev Kaliforniens högsta juridiska chef.

– Redan då var hon tuff, väl ansedd och effektiv, berättar Zinn.

– Det ord som beskriver henne bäst är principfast. Som åklagare gav hon sig bland annat på stora aktörer i finansvärlden, när hon misstänkte att något inte stod rätt till. Det gjorde henne inte alltid populär.

Otålighet och avhopp

Catherine Zinn var med och samlade in pengar till Harris tidigare kampanjer och räknar med att arbeta under höstens valrörelse. Zinn säger sig vara övertygad om att USA är redo för en kvinnlig president med invandrarbakgrund.

– Vi tog ju emot Obama med öppna armar. Och Nikki Haley gjorde ganska bra ifrån sig mot Donald Trump.

Vad vill hon då berätta om Harris?

– Främst att hon har ett enastående juridiskt huvud. Hon är smart och disciplinerad och älskar att jobba.

– Och hon har ett introvert drag. Hon har hellre ett djupt samtal än minglar. Hon är noga med att lyfta personer omkring sig.

Det sistnämnda till trots har flera medier publicerat uppgifter om personalkonflikter och att anställda i Harris stab sagt upp sig. Zinn säger sig inte vara förvånad.

– Hon är otålig och vill ha snabba resultat. Och hon förväntar sig nog att hennes medarbetare är likadana. Otåligheten är ett karaktärsdrag hon måste jobba på att hantera.

Inte första

Harris förra satsning på Vita huset varade knappt ett år men är en viktig erfarenhet. Presidentkampanjen är inte hennes första.

– Hennes utmaning nu är att lita på den egna magkänslan. På hennes nivå är det lätt att bli omkullpratad av rådgivare.