Harris säkrar stöd – kan välja parhäst snart

TT-AP

Uppdaterad 04.14 | Publicerad 01.58

Demokraternas troliga nya presidentkandidat Kamala Harris kan redan nästa vecka peka ut den som hon vill se kandidera som vicepresident med henne.

Kamala Harris har nu säkrat stöd av tillräckligt antal delegater för att formellt nomineras som Demokraternas presidentkandidat inför valet i november, rapporterar AP.

Och redan nästa vecka kan det vara dags för Harris att peka ut vem hon vill ha som vicepresident.

Senast den 7 augusti ska Demokraterna formellt förhandsnominera nya kandidater till posterna som president och vicepresident, efter president Joe Bidens avhopp och Kamala Harris mer än troliga upphöjning till presidentkandidat. Det framgick i en telefonkonferens som partiets nationella kommitté DNS höll med journalister om processen.

Väljer ut

Det brukar vara upp till presidentkandidaten att vara den som pekar ut vem han eller hon vill ha som parhäst före nomineringen. Det kan tvingas Harris att snabbt tänka igenom alternativen.

Förhandsnomineringen ska enligt Jaime Harrison, ordförande för partiet på nationell nivå, genomföras genom videomöten med början den 1 augusti och vara klar före den 7 augusti. Då ska delegaterna runt om i landet ge besked om vem de förordar.

Den 7 augusti är ett viktigt datum eftersom åtminstone en delstat, Ohio, kräver att namn senast då ska finnas till valsedlarna.

Bara dygnet efter att Biden hoppade av uttalade en fjärdedel av delegaterna att de förordar Harris. Och enligt en undersökning som nyhetsbyrån AP har genomfört har hon nu säkrat tillräckligt stöd, det vill säga mer än hälften av delegaterna som ska medverka på konventet.

Spikas i Chicago

Demokraterna håller sitt konvent den 19-22 augusti i Chicago, då det slutligt ska spikas vilka som ska stå mot Republikanernas Donald Trump och hans kandidat till vicepresident, Ohio-senatorn JD Vance. Republikanernas konvent utsåg, som väntat, dem till sin toppduo i förra veckan.

Den plan som partiledningen för Demokraterna har lagt fram gällande nomineringarna ska behandlas av partiets valkommitté på onsdagen.