Specialkost ökar i skola: ”Måste laga 18 olika varianter”
Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-17
Allt fler elever vill ha specialkost i skolmatsalen.
Men nu kommer nya rekommendationer.
– Vi ska inte gå mot att bli en à la carte restaurang, säger Åsa Kullberg, vice ordförande i Kost och näring.
Branschorganisationen Kost och näring har tagit fram 80 rekommendationer på hur kommunerna ska förhålla sig till olika specialkoster.
– En kollega berättade att de en vanlig dag måste laga 18 olika varianter av samma måltid. Det är mycket att hålla reda på och lätt att det blir fel, säger Åsa Kullberg, vice ordförande i Kost & näring.
Problemet är att kommunerna gör olika bedömningar om vilka som ska ha specialkost och vilka som inte borde ha det. Och det kan leda till särbehandling.
– Forskning visar att barn med avvikande kost upplever sig ha en sämre levnadsstandard, vilket är väldigt sorgligt. De vill gärna äta som sina kompisar och inte gå till specialkosten, i den mån de inte hindras av exempelvis allergi så klart.
Många av specialrätterna hamnar i soptunnan, menar Åsa Kullberg.
– Man måste fråga sig, vad vill barnet och vad är bäst för barnet? Är det den specifika kosten eller är det att få vara en del av gemenskapen och äta som de andra? Man kanske till och med gör barnen en björntjänst.
Föräldrar har krävt kost fri från e-nummer
Några av specialkosten som föräldrarna har valt till sina barn har exempelvis varit att barnet endast ska serveras svenskt kött. Eller att barnets kost ska vara fri från e-nummer.
– Det är att föredra att alla barn får svenskt kött än att bara några få utvalda får det. Och en kost utan e-ämnen är otroligt svår att göra i dag.
Men om man har en allergi är det självklart med speciallagat.
– Är det däremot en övertygelsekost, att man inte tycker om e-nummer, blir det ingen likabehandling och en slöseri med skattepengar.
– I den bästa av världar skulle såklart vara att alla barn får precis det som de vill ha. Men vi får inte mer pengar och därför måste vi använda de vi har på klokaste sätt, säger Åsa Kullberg.
Kost och näring är en branschorganisation i fackförbundet Ledarna. Medlemmar är kostchefer, måltidschefer och andra som planerar, leder och utvecklar de svenska offentliga måltidsverksamheterna.