Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Överläkaren: Det här är en mardröm

Publicerad 2024-11-12 21.36

Södra Älvsborgs sjukhus. Pressbild.

Sjukhusledningen höll pressträff om det nya journalsystemet.

Då kuppade överläkaren Wojciech Skup in sig i rummet och ropade ut svidande kritik.

– Det är kaos. Systemet hotar patienternas säkerhet, säger han till Aftonbladet.

På tisdagen var det premiär för journalsystemet Millennium hos  Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Tidigare har personalen på sjukhuset slagit larm om att det vore ”katastrofalt” om det nya systemet tas i bruk. Bland annat efter bristfälliga utbildningar.

I sjukhusets lokaler höll ledningen en pressträff på tisdagen – för att berätta om Millennium. Då kuppade överläkaren Wojciech Skup in sig i rummet och tog ordet.

– Jag berättade sanningen. Att man under en tid vetat om hur dåligt systemet är och att det är farligt att vi har infört det, säger han till Aftonbladet.

Kuppade sig in i rummet

Överläkaren Wojciech Skup.

Enligt Wojciech Skup var varken vårdpersonal eller facket välkomna på presskonferensen.

– Men vi hade läst i någon tidning när och vilken tid som de tänkte hålla en presskonferens. Så då smög jag in genom dörren. Eftersom jag var ensam läkare i rummet kände jag att det var viktigt att jag lyfte fram kritiken.

Wojciech Skup är överläkare på neurologiska mottagningen och har jobbat på sjukhuset sedan 2012.

– Under mina år som läkare har jag aldrig arbetat i ett så dåligt system som det här. Ledningen säger att de införde systemet för att korta våra arbetstider och förbättra vår arbetssituation, men det har bara blivit värre än tidigare.

Kan inte skriva ut akutmedicin

Systemet är komplicerat och hotar patienternas säkerhet, säger Wojciech Skup.

– Vi kan inte förskriva mediciner som akut behövs till våra patienter. Jag har kollegor som inte kunde komma in i systemet överhuvudtaget. En av mina kollegor skulle i dag ha träffat två patienter men var tvungen att ställa in ett av besöken – eftersom det tog så lång tid att journalföra.

Enligt Wojciech Skup har personalen inte heller fått tillräckligt med utbildning i det nya systemet.

– Jag förstår att det kan vara lite knackigt i början. Men vi har ”coacher” som utbildats i tre veckor som fortfarande inte kan svara på frågor om systemet. Det är rent kaos. Och det dyker bara upp popup-fönster som vi helt på måfå klickar bort utan att veta vad de betyder.

Rädslan för konsekvenser

Wojciech Skup säger att kollegor sagt upp sig eftersom de inte vill jobba i det nya systemet.

– Alla visste från början hur det skulle bli. Det är många som framför och har framfört sin kritik, men det finns också de som inte vågar. Det handlar om personer som kanske köpt hus här och etablerat sina liv i Borås. De är rädda för att mobbas bort eller få sparken.

Är du rädd för att få sparken?

– Lite. Jag tror att det kommer komma repressalier. Kanske att jag inte får ta semester när jag vill eller nåt liknande. Men jag tycker att det är viktigt att jag är tydlig i min kritik. Det går inte att jobba i det här systemet.

Direktören: Tar lite tid

Boel Mörck, ordförande i Västra Götalandsregionens programstyrgrupp för Millennium och digitaliseringsdirektör på Sahlgrenska, försvarar det nya systemet i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Vi har tagit fram systemet tillsammans med folk i vården, det vi kallar för verksamhetsexperter, så vi har haft med alla typer av specialiteter i designprocessen. Sedan kommer en tidpunkt när alla ska börja använda det, även de som kanske inte har varit så engagerade tidigare. Då är man kanske inte riktigt redo.

Han fortsätter:

– Det tycker jag själv ibland, när jag byter från en telefon till en annan – jag suckar lite över att det är något nytt igen. Det tar lite tid och därför har vi anpassat hur många patienter vi har i vården i södra området den närmaste tiden, för att man ska kunna utveckla sina egna arbetssätt, logga in och känna sig bekväm i nya systemet.

Följ ämnen i artikeln