Ovanlig bakterie bakom legionellautbrott

Sara Assarsson/TT

Publicerad 07.02

25 personer – de flesta i Stockholmsområdet – har insjuknat efter att de smittats av en mycket ovanlig legionellabakterie. Smittan misstänks komma från jordpåsar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Majoriteten av dem som smittats har hanterat jord, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Det var i början i maj som de första sjukdomsfallen som orsakats av bakterien Legionella longbeachae upptäcktes. Hittills har ett omkring 25 personer i åldrarna 45 till 83 år drabbats och många har behövt sjukhusvård.

– Det är en allvarlig sjukdom som kan orsaka svår lunginflammation. Äldre personer med underliggande sjukdom löper störst risk, säger Magnus Gisslén som är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.

Den ovanliga bakterien förekommer naturligt i jorden, men det är mycket ovanligt att människor smittas här i Sverige. I Australien och Nya Zeeland är det däremot relativt vanligt att smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering.

Smittan överförs genom att bakterier andas in och kommer ner i lungorna.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte spårat källan till det pågående utbrottet, men misstänker att det rör sig om jordpåsar som finns i handeln. Smittan kan dock inte kopplas till ett specifikt märke eller inköpsställe.

– Några av de insjuknade tros ha fått infektionen efter kontakt med vanlig jord. Men risken för smitta uppstår när bakterierna i damm från jord andas in, och risken är större när man öppnar jordpåsar än när man arbetar med jord i övrigt, säger Magnus Gisslén.

Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Magnus Gisslén understryker att det är viktigt att sjukvården är uppmärksam på det pågående utbrottet.

– Det finns bra behandling men det gäller att ställa rätt diagnos så att patienten får rätt antibiotika i tid, säger han.

Sommarens utbrott är det största sedan 2018 då ett fyrtiotal människor insjuknade och en person omkom. Även då kom smittan från jord.

Följ ämnen i artikeln