Ökad covidsmitta – anledning till oro?

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-07-18 13.04

Antalet covidfall har ökat i Sverige. Arkivbild.

Coronafallen har ökat. Men trots flera smittade i Sverige, i grannlandet Danmark och i USA finns det ingen anledning till oro, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén.

– Det är en del av virusets evolution, säger han.

I Sverige ser Folkhälsomyndigheten en kraftig ökning av antalet smittade av corona, men på en än så länge låg nivå. Fallen ökar också utomlands och i Danmark har koncentrationen av coronavirus i avloppsvattnet stigit och beskrivs som ”mycket kraftig” av smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut, rapporterar danska TV2.

Situationen ser liknande ut i USA, enligt US Centers for Disease Control and Prevention, skriver CNN.

Men trots ökningen finns ingen anledning för svenskar att oroa sig, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Varför ökar antalet fall?

– Viruset sars-cov-2 muterar hela tiden vilket gör att det kan sprida sig till nya personer och även till personer som har en immunitet efter tidigare infektioner och vaccinationer.

– Ända sedan omikron kom är det undervarianter av omikron som sprider sig och just nu ökar och sprider sig två varianter med mutationer som gör att de lättare kan ta sig förbi immunförsvaret.

– Det är en kontinuerlig utveckling som kommer att fortsätta också framöver.

.

Är skyddet vi har tillräckligt för att hålla antalet smittade på låga nivåer?

– Vaccinet skyddar ganska dåligt mot nya infektioner och det beror på att viruset förändras. Men vaccinet skyddar bra mot allvarlig sjukdom.

De som har hög risk att bli allvarligt sjuka är framförallt äldre och sköra. Personer över 80 år och de som är över 65 och har särskilda omsorgsbehov bör vaccinera sig två gånger per år för att ha ett skydd året runt.

– Vaccinationerna ger ett bra skydd, om än inte hundraprocentigt mot att bli allvarligt sjuk.

.

Bör man vara orolig?

– Nej, man behöver inte vara orolig. Det som är det viktiga är ta vaccinet om man tillhör en grupp som rekommenderas vaccination.

– Är man yngre och inte har någon bakomliggande allvarlig sjukdom får man ett tillräckligt skydd genom de infektioner som man får.

– Det finns inget som talar för att varianter som sprider sig nu ger större risk för allvarlig sjukdom jämfört med tidigare varianter.

.

Är det något särskilt som man behöver tänka på?

– Generellt när man är sjuk så bör man se till att undvika att smitta andra. Så det är klart att om man är sjuk och har feber och är dålig, då bör man stanna hemma.

Följ ämnen i artikeln