Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Amerikanska Aysenur, 26, sköts ihjäl av IDF på Västbanken

Uppdaterad 19.17 | Publicerad 15.11

Amerikanska medborgaren Aysenur Ezgi Eygi, 26, sköts i huvudet av israelisk militär på fredagen.

Amerikanska medborgaren Aysenur Ezgi Eygi, 26, dog efter att ha skjutits i huvudet av israelisk militär på fredagen.

Hon sköts för att hon ”kastade stenar och utgjorde ett hot”, enligt IDF.

– Israel dödar amerikanska aktivister med amerikanska vapen, sa guvernören i Nablus i ett videoklipp riktat till Biden.

Amerikansk-turkiska Aysenur Ezgi Eygi, 26 har under fredagen dött efter att ha skjutits av israeliska militären på Västbanken, rapporterar palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Hon sköts i huvudet av IDF när hon deltog i en demonstration i staden Beita mot de olagliga bosättningarna på Västbanken. Staden Beita har under senaste tiden utsatts för flera våldsamma attacker av israeliska bosättare.

Demonstrerade fredligt

IDF skriver på X att de ”svarade med eld mot en huvudanstiftare av våldsam aktivitet som kastade stenar” och att de undersöker händelsen.

Eygi var medlem i organisationen International Solidarity Movement, ISM, som dementerar IDF:s påståenden i ett pressmeddelande. En person från organisationen som var på plats med Aysenur och bevittnade händelsen säger att de demonstrerade fredligt.

– Vi stod på vägen, cirka 200 meter från soldaterna, med en prickskytt väl synlig på taket. Vår medvolontär stod lite längre bak, nära ett olivträd tillsammans med några andra aktivister. Trots detta sköt armén henne avsiktligt i huvudet, säger vittnet.

Fouad Nafaa, chef för Rafidia-sjukhuset i Nablus dit Aysenur fördes, berättade för Reuters att hon anlände till sjukhuset i ett mycket kritiskt tillstånd.

– Vi försökte utföra en återupplivningsoperation på henne, men tyvärr dog hon, sa han till Wafa.

”Dödades av amerikanska vapen”

I en video inspelad framför Aysenur Ezgi Eygis döda kropp vänder sig guvernören i Nablus, Ghassan Douglas, till USA:s president Joe Biden.

– Israel dödar amerikanska aktivister i palestinska territorier med amerikanska vapen, säger han.

Det turkiska utrikesministeriet kallar hennes död för ett mord.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller beklagade Aysenurs död men riktade inga anklagelser i sitt uttalande.

– Vi samlar omedelbart in mer information om omständigheterna kring hennes död, och kommer att ha mer att säga när vi vet mer, sa han enligt Reuters.

Bosättarvåldet ökar

De senaste veckorna har våldet från bosättare ökat på Västbanken och i mitten av augusti genomförde israeliska bosättare flera våldsamma och dödliga attacker mot palestinier.

Den 15 augusti stormade runt 100 våldsamma israeliska bosättare byn Jit på den av Israel ockuperade Västbanken, enligt Reuters. Bosättarna var iförda masker och bar vapen när de gick till attack och satte fordon och bostäder i brand.

En 23-årig palestinier sköts till döds och en annan skadades svårt, enligt det palestinska hälsodepartementet i Ramallah.

Israeliska militären blir regelbundet kritiserade av människorättsgrupper och palestinier för att de inte hindrar bosättarvåldet och till och med deltar själva ibland, skriver Reuters.

Den 28 augusti inledde Israel en militärräd på Västbanken som beskrivs som den största på 22 år.

Flera döda utländska aktivister

Organisationen ISM arbetar med att stötta palestinier på Västbanken genom att bevittna och ställa sig mellan israeliska soldater och palestinier för att förhindra våld mot palestinier.

Ett uppmärksammat fall av IDF:s våld mot utländska aktivister är amerikanska Rachel Corrie som även hon var en del av ISM. Hon dog i Gaza 2003 när hon försökte förhindra ett palestinskt hem från att rivas. Hon blev krossad av en israelisk bepansrad bulldozer.