Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Israels attack på Västbanken fördöms – största på flera år

Uppdaterad 17.23 | Publicerad 16.43

Israels räd på ockuperade Västbanken under onsdagen fördöms av Europeiska kommissionens vice ordförande, Josep Borrell.

17 personer har dödats i de israeliska räden som beskrivs som den största på 20 år.

– Operationen får inte utgöra grunden för en utvidgning av kriget från Gaza, skriver Borrell.

Följ ämnen
Israel

Under onsdagen inledde israeliska militären en ny offensiv på den ockuperade Västbanken. Jenin, Tulkarm och ett flyktingläger nära Tubas attackerades av hundratals israeliska trupper, tillsammans med helikoptrar, drönare och pansarvagnar. Under torsdagen fortsatte räden och enligt palestinska källor på plats har 17 personer dödats och mer än 30 personer skadats hittills.

Attackerna beskrivs som de största och mest omfattande sedan 2002, då den israeliska militären genomförde ”Operation Defensive Shield” under den

andra intifadanIntifada är det arabiska ordet för uppror. Den andra intifadan är en benämning på det palestinska upproret mot Israels ockupation som varade mellan 2000 och 2005. Den första intifadan skedde 1987-1993. , enligt palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Den palestinska myndigheten fördömde de israeliska attackerna och varnade för att det skulle kunna leda till ”hemska och farliga” resultat.

Militären omringar sjukhus

Enligt det palestinska hälsoministeriet har israeliska trupper omringat Jenins huvudsjukhus och blockerat ingångarna med jordhögar. Enligt militären är detta en åtgärd för att förhindra att soldater söker skydd på sjukhuset, skriver Reuters.

I en video som CNN tagit del av syns det hur israeliska bulldozrar river upp gator i Tulkarm och rör sig genom gatorna i Jenin. I ett samtal med nyhetsbyrån Wafa säger Jenins guvernör Kamal Abu al-Rub att militären förstör palestiniernas egendom, fordon, plundrar, och bulldozrar infrastruktur.

Josep Borrell, Europeiska kommissionens vice ordförande fördömer attacken.

”Iran vill etablera östfront”

Israels utrikesminister Israel Katz skrev i ett inlägg på X att räden hade som syfte att ”motverka islamisk-iransk terroristinfrastruktur”, och hävdade att Iran arbetade för att etablera en ”östfront” mot Israel.

– Vi måste ta itu med detta hot med alla nödvändiga medel, inklusive, i vissa fall av intensiv strid, tillåta befolkningen att tillfälligt evakuera från en stadsdel till en annan inom flyktinglägret för att förhindra civil skada och för att möjliggöra nedmontering av terrorinfrastruktur som etablerats där, skriver Katz.

Både räden och utrikesministerns uttalande har fått kritik av Josep Borrell, Europeiska kommissionens vice ordförande.

– Den större israeliska militäroperationen på den ockuperade Västbanken får inte utgöra grunden för en utvidgning av kriget från Gaza, inklusive fullskalig förstörelse. Den parallell som minister Katz drar, särskilt när det gäller evakuering av palestinska invånare, hotar att underblåsa ytterligare instabilitet, skriver Borrell på X.

Israelisk militär kontrollerar en ambulans under onsdagens räd mot Västbanken.

Följ ämnen i artikeln