Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Flera döda i israeliska attacker på Västbanken

TT-AFP

Publicerad 2024-08-28 02.35

Israeliska militärfordon i Jenin på Västbanken på onsdagen.

Minst tio personer har dödats i omfattande israeliska attacker på flera håll på Västbanken. Flera av de döda ska ha varit stridande för terrorklassade Hamas, bekräftar gruppen.

Minst tio palestinier har dödats i israeliska räder och anfall från luften mot Västbanken under onsdagsmorgonen, enligt Röda halvmånen. Minst 22 personer ska ha skadats i attackerna.

Enligt Hamas ska de döda ha varit stridande för gruppen, skriver AP.

Tidigt på onsdagen inledde Israel samordnade attacker i fyra städer på norra Västbanken - Jenin, Nablus, Tubas och Tulkarem – men även mot två etablerade flyktingläger.

Enligt hjälporganisationens chef på Västbanken Younes al-Khatib skadades en av organisationens anställda i attacken när ambulanser hamnade under israelisk eld.

Israels militär bekräftade under onsdagen nio dödsfall och kallade räderna en anti-terroroperation.

Israeliska räder på Västbanken är inte ovanliga, men de riktas sällan mot flera platser samtidigt på detta vis.

”Vill öppna östfront”

Guvernören i Jenin larmade i palestinsk radio om att israeliska styrkor har omringat staden, stängt alla utfarter och förstört i stadens etablerade flyktingläger.

De israeliska soldaterna agerar ”med full kraft sedan gårdagskvällen”, skriver Israels utrikesminister Israel Katz i sociala medier på onsdagsmorgonen.

”Iran arbetar för att etablera en östlig terrorfront mot Israel på Västbanken, enligt samma modell som i Gaza och Libanon”, skriver Katz, som anklagar Iran för att väpna grupper där med vapen som kommer genom Jordanien.

”Vi måste hantera detta hot på samma vis som vi hanterar terrorstrukturen i Gaza, inklusive tillfällig evakuering av palestinska invånare och vilka åtgärder som än kan krävas.”

Islamiströrelsen Islamiska jihad, som är allierad med Hamas och har ett starkt fäste på norra Västbanken, larmar om att Israel i förlängningen kommer att annektera Västbanken.

Hundratals döda

För två dagar sedan utförde Israel ett flyganfall mot Västbanken som enligt palestinsk uppgift dödade fem personer på marken.

Våldet på Västbanken har trappats upp i takt med kriget i Gaza. Fler än 640 palestinier har dödats av israeliska trupper och bosättare sedan kriget inleddes den 7 oktober, enligt en uppskattning gjord av nyhetsbyrån AFP som baseras på siffror från det palestinska hälsodepartementet på Västbanken.

Minst 19 israeler har dödats i palestinska attacker under samma period, enligt israeliska tjänstemän.

ANNONS