Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

SD:s vitbok klar – men partiet väntar med att visa resultaten

Uppdaterad 10.24 | Publicerad 09.11

Sverigedemokraternas vitbok är färdig och manuset har lämnats in till partiet.

Men det är inte säkert att SD släpper innehållet till allmänheten under den här mandatperioden.

– Jag kan inte säga något innan det har behandlats hos verkställande utskottet, säger SD-toppen Martin Kinnunen.

Tio år efter att Jimmie Åkesson öppnade upp för att ge ut en vitbok om Sverigedemokraternas historia är en sådan nu klar.

Författaren Tony Gustafsson lämnade in ett manus på vitboken till partiet i maj, en slutversion gavs sedan till SD i juli.

– Nu är det partistyrelsen eller verkställande utskottet som kör tåget, säger Tony Gustafsson.

Tony Gustafssson.

”Ett viktigt årtal”

Tony Gustafsson, som tidigare varit medlem i Sverigedemokraterna, vill inte kommentera innehållet i vitboken närmare, men han säger att resultaten inte är revolutionerande.

Det man vetat om partiets bakgrund bekräftas i vitboken. Bland annat att partiet var etnonationalistiskt när partiledaren Jimmie Åkesson gick med under våren 1995.

– Det är ett viktigt årtal. Där finns de första tecknen på att det finns en vilja och det görs ansträngningar att mejsla fram ett annat parti. Att fjärma partiet från bakgrunden, säger Tony Gustafsson.

– Man kan se att mycket av det iögonfallande med SD, exempelvis en öppen allians med skinheadrörelsen i samband med offentliga manifestationer, engagemanget i vit makt-musik, det sker någon slags uppgörelse med det tidiga 90-talet då.

SD-toppen: ”Ska ta ställning till om det är klart eller inte”

Enligt Tony Gustafsson ska Sverigedemokraterna nu läsa igenom manuset och besluta om ett förhållningssätt till vitboken.

SD-toppen Martin Kinnunen, som ansvarat för projektet från partiets sida, säger att vitboken ska upp till diskussion i partiets verkställande utskott, som är det högsta beslutande organet i partiet, i september.

Martin Kinnunen.

– Vi har fått leverans från författaren som vi ska ta ställning till om det är klart eller inte, säger Martin Kinnunen.

Ger ni ut vitboken under den här mandatperioden?

– Det har gått enligt plan, författaren har levererat, sedan ska vi ta det vidare. Jag kan inte säga något innan det har behandlats hos verkställande utskottet.

ANNONS