Elva års fängelse för man bakom knarksajt

TT

Uppdaterad 15.13 | Publicerad 11.08

Sajten Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger. Arkivbild.

Svea hovrätt fastställer fängelsedomen på elva år och tio månader för en 41-årig man som under tre år drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.

Två andra män döms också till fängelse, bland annat för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, i sex och ett halvt år respektive fyra och ett halvt år.

”Det har varit fråga om en mycket omfattande narkotikahandel som skett via krypterade nätverk och för den huvudtilltalade genererat stora vinster”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Sajten uppstod på darknet 2018 kort efter att föregångaren Flugsvamp 2.0 släckts ned och fungerade som en marknadsplats för köpare och säljare av narkotika. Affärsidén var att importera narkotika till Sverige och sedan sälja den inom landet, enligt åklagaren.

På sajten såldes bland annat narkotiska preparat som bensodiazepiner, cannabis, centralstimulantia, hallucinogener, opiater och andra droger. Enligt åtalet ska den fram till att den stängdes i november 2021 omsatt motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Sajten har funnits i flera versioner och 2022 dömdes en 30-årig man som administrerade Flugsvamp 2.0. Han befinner sig på flykt utomlands.