Skärpt fängelsestraff för 16-årig mördare

TT

Publicerad 2024-07-15 11.06

Svea hovrätt dömer tonårspojken för mord. Arkivbild.

Svea hovrätt skärper fängelsedomen för en i dag 17-årig pojke, som sköt ihjäl en ung man i Västerås förra sommaren.

Offret, som var 18 år, sköts till döds i ett bostadsområde stadsdelen Bjurhovda den 9 juli i fjol. Han hade inga kopplingar till den kriminella miljön och både åklagare och domstol är av uppfattningen att fel person sköts.

Skytten var endast 16 år gammal när mordet begicks. I tingsrätten fick han fyra års fängelse. Svea hovrätt dömer honom nu i stället till sex års fängelse.

Det är mycket ovanligt att personer under 18 år döms till fängelse, men likt tingsrätten anser hovrätten att det handlat om ”synnerligen försvårande omständigheter” och att en vuxen person skulle ha dömts till livstids fängelse.

Vidare döms två personer som i tingsrätten friades för medhjälp till mordet, till tolv respektive tolv och ett halvt års fängelse. De döms även för skyddande av brottsling.

En annan pojke som vid tiden för skjutningen också var 16 år dömdes i tingsrätten till fyra års sluten ungdomsvård för anstiftan till mordet. Han överklagade inte domen till hovrätten.

De båda tonåringarna träffades enligt tingsrätten på ett HVB-hem på västkusten där de tog på sig uppdraget att skjuta en person i Västerås för 150 000 kronor.