Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Venezuelas domstol: Beslutet slutgiltigt

TT

Uppdaterad 09.53 | Publicerad 04.56

Venezuelas president Nicolas Maduro talar med pressen efter att han lämnat domstolen på fredagen.

Det beslut som Venezuelas högsta domstol ska meddela om det omtvistade presidentvalet kommer att vara ”slutgiltigt”, meddelar dess ordförande.

Domstolen betecknas av kritiker och opposition som Madurotrogen.

Frågan om vem som egentligen vann presidentvalet skickades till Högsta domstolen, efter att båda sidor hävdat att de vunnit valet.

– Domstolens beslut är slutgiltiga och bindande, sade Carylsia Rodriguez, ordförande i Högsta domstolen, under ett sammanträde på lördagen.

Hon sade dock inget om när domstolen räknar med att ge sitt besked.

Valkommissionen i landet, som står den sittande presidenten Nicolas Maduro nära, har officiellt förklarat att han vann. Samtidigt uppger oppositionen att protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna visar att deras kandidat Edmundo González Urrutia vann stort.

Såväl González Urrutia och hans kollega Maria Corina Machado håller sig gömda av rädsla för att bli gripna – och vittnade därför inte i domstolen.

I ett videoklipp publicerat på sociala medier uppmanar Edmundo González Urrutia till ett slut på ”våldet och förföljelsen”, och riktar sig direkt till Nicolas Maduro.

– Jag ber dig, å alla venezolaners vägnar, att sätta stopp för våldet och förföljelsen och att omedelbart släppa alla landsmän som är godtyckligt fängslade, säger han och syftar på de dödliga upplopp som tog fart efter valet, efter vilka över 2 000 människor gripits enligt Maduro.