Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Oppositionen: Vi garanterar Maduro fri lejd

TT-AFP

Publicerad 2024-08-09 02.00

Venezuelas oppositionsledare lovar sittande president Nicolás Maduro ”garantier” om han lämnar makten.

Maduro i sin tur blockerar medieplattformen X där kritik framförs mot presidenten – och utesluter förhandlingar.

Oppositionsledaren Maria Corina Machado säger i en intervju med nyhetsbyrån AFP att hon är beredd att ge ”garantier och förmåner” till Maduro om ”ett förhandlat maktövertagande” kan komma till stånd.

Machado håller sig gömd då hon känner sig direkt hotad av Venezuelas styre. Intervjun gjordes via röstmeddelanden, och i intervjun vädjade hon samtidigt om ökat internationellt tryck på Venezuelas ledning att avgå.

Machado spår samtidigt i en intervju med mexikanska medier att en massflykt från landet hotar om Maduro med våld klamrar sig fast vid makten.

Massflykt hotar

– Det vi då kommer att få uppleva är en aldrig tidigare skådad massemigration – tre, fyra, fem miljoner venezuelaner på mycket kort tid.

Oppositionen hävdar att Maduro inte vann det kritiserade presidentvalet 28 juli. Ett stort antal länder i Latinamerika, liksom FN, EU och USA kräver insyn i valresultatet.

Senast ut var Mexiko, Colombia och Brasilien som gemensamt kräver att röstlängderna skulle granskas.

Valkommissionen i landet, som står president Maduro nära, har officiellt förklarat att den sittande presidenten vann valet.

Vägrar förhandlingar

President Maduro svarade senare på oppositionens utspel, och sade att förhandlingar med oppositionen om valresultatet var uteslutet.

På fredagen meddelade Maduro också att medieplattformen X ska blockeras i Venezuela i tio dagar. Maduro har tidigare anklagat X-ägaren Elon Musk för att ha ”attackerat” hans omval som president.

Enligt oppositionen visar protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att deras kandidat vann stort, med två tredjedelar av rösterna. Valmyndigheten hävdar dock att Maduro vann, med drygt 50 procent av rösterna.

Högsta domstolen, som av kritiker och opposition betecknas som Madurotrogen, har tagit över frågan om valresultatet och på fredagen vittnade Maduro i domstolen. Han krävde då att domstolen skulle ratificera det av oppositionen ifrågasatta valresultatet.

Oppositionens kandidat i presidentvalet Edmundo González Urrutia var kallad i veckan men kom inte, av rädsla för att bli gripen. Även han håller sig gömd.

Enligt FN har mer än sju miljoner venezuelaner flytt landet sedan socialistledaren Maduro kom till makten 2013, en period präglad av ekonomisk misskötsel, BNP-ras och internationella sanktioner.