Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Opposition uppmanar militären att byta sida

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-06 00.50

María Corina Machado och Edmundo González Urrutia under protester mot sittande presidenten Nicolás Maduro.

Venezuelas oppositionsledare, som gör anspråk på vinsten i landets omtvistade val, uppmanar militär och polis att inte längre stå bakom sittande president Nicolás Maduro.

De anklagas nu för anstiftan till uppror mot staten, svarar regimens riksåklagare.

”Vi vädjar till militärens och polisens samvete att ställa sig på folkets och deras familjers sida”, skriver oppositionsledaren María Corina Machado och presidentkandidaten Edmundo González Urrutia i ett långt meddelande.

”Vi vann det här valet utan tvekan”, skriver de.

”Nu är det upp till oss alla att respektera folkets röst.”

Kort efter det att uppmaningen publicerades meddelade landets riksåklagare att de två utreds för omstörtande verksamhet och uppror.

De anklagas även för att de ”felaktigt tillkännagav en vinnare av presidentvalet annan än den som utropats av den nationella valkommissionen, det enda organ som är kvalificerat att göra det”.

Den regimlojala valmyndigheten utropade sittande president Nicolás Maduro som segrare i valet den 28 juli, men resultatet ifrågasätts både inom landet och av ledare runt om i världen.

Enligt oppositionen visar protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att González Urrutia vann valet med en betydande majoritet.

Regimen har, trots internationell press, ännu inte offentliggjort resultatet i sin helhet för att bevisa att Maduro vunnit. På måndagen meddelade valmyndigheten att resultatet i stället lämnats in till högsta domstolen.

Både González och Machado gömmer sig efter hot från regimen om att de ska gripas och låsas in.