Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Venezuelas röstmaskiner kan bli regimens fall

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 08.17

För att undvika valfusk skapade Venezuela ett bombsäkert elektroniskt röstningssystem, “omöjligt” att manipulera. Nu kan det bli regimens fall.

Efter presidentvalet i det ekonomiskt kristyngda Venezuela kämpar mångårige president Nicolás Maduro med näbbar och klor för att sitta kvar vid makten. Oppositionen strider å sin sida för att bryta den långa socialistregimens bana och fira slutet på chávismen, som vänsterideologin uppkallad efter förre ledaren Hugo Chávez kallas.

Båda parter har utropat sig som segrare i valet den 28 juli.

I chávismens unga dagar befarade ledarna att oppositionen skulle ta till fuskmetoder och inrättade därför ett automatiserat röstsystem. Nu, över två decennier senare, hyser landets opposition förhoppningar om att samma system ska bli dess räddning.

– Det pratas i sociala medier om id-fusk och påstås att maskinerna kan ändra på rösterna. Men utvärderingar visar att så inte är fallet, säger den venezuelanske journalisten och experten på valfusk Eugenio Martínez, till tidningen El País.

Sofistikerat system

Griselda Colina, chef för organisationen Global observatory of communication and democracy, är inne på ett liknande spår:

– Regimen ville skapa ett så starkt valsystem att ingen skulle kunna lura dem. Faktum är att det är så robust att det har tillåtit flera olika falanger att vinna val. Om det kunde ändra på röster, varför förlorade då chávismen i 2015 års val? säger hon till El País.

Under årens lopp har tekniken förfinats och maskinerna blivit än mer sofistikerade. Den elektroniska röstningen följs alltid upp av ett kvitto – ett röstningsbevis – i pappersform. Röstningsmaskinerna skriver ut dessa certifikat innan de digitala valresultaten skickas vidare till valkommissionen CNE. Det är detta “pappersspår” som kan bli nyckeln till avgörandet om vem som vunnit valet, skriver El País.

Storbråk med Musk

Medan den regimtrogna valmyndigheten håller fast vid att det är Maduro som vunnit backar allt fler nationer oppositionen – som USA, Argentina med flera länder.

Samtidigt har ett bisarrt storbråk utbrutit mellan Maduro och Elon Musk. ”Diktator” skrev entreprenörsmogulen på X vilket fick Maduro att inbjuda till slagsmål. Musk antog utmaningen med orden: ”Om jag vinner, avgår han som diktator i Venezuela. Om han vinner, bjuder jag på en gratisresa till Mars”.

Trots uppmaningar från omvärlden har regimen vägrat att presentera valresultaten i sin helhet. Nu har dock valkommissionen överlämnat material om röstresultaten till Högsta domstolen för granskning, skriver nyhetsbyrån EFE.