Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Hård intern kritik mot L-ministerns invandringsutspel

Publicerad 2024-10-15 11.03

Mats Persson, Liberalerna.

Ministern Mats Persson ska kartlägga invandrares värderingar.

L-politiker är förbryllade och undrar om det ens är förenligt med partiprogrammet.

– Staten kan ju inte börja registrera vad enskilda personer tycker, säger riksdagsledamoten Anna Starbrink (L).

Den nytillträdda arbetsmarknads- och integrationsministern Mats Persson (L) kommer i eftermiddag att frågas ut internt om utspelet han presenterade i Aftonbladet i förra veckan – att regeringen ska kartlägga invandrares värderingar.

Liberala politiker som Aftonbladet har pratat med är besvikna och kritiska.

– Det är problematiskt för en liberal av flera skäl: För det första att staten ska kartlägga människors och invånares värderingar. Vilket är något annat än fri forskning, säger kommunpolitikern Rasmus Jonlund.

Han ifrågasätter om utspelet är förenligt med vad som står i Liberalernas partiprogram. En bärande del i programmet är att människor ska vara fria att tycka vad de vill.

”I ett samhälle där den politiska makten med oinskränkt beslutsrätt tar över människors privatliv finns ingen frihet.” lyder en mening.

”Pridetåg attackeras av nazister”

Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) anser att det som har presenterats hittills är otydligt.

– Allt som innebär att man på något vis börjar registrera vad folk tycker är jag stark motståndare till. Det är helt orimligt. Jag förutsätter att detta inte kommer innebära det, men vi har inte fått någon information alls, säger Starbrink.

Jan Jönsson, liberalt oppositionsborgarråd i Stockholm stad, pekar på en rad felaktigheter i Mats Perssons påståenden. Ett av dem att det är invandrare som attackerar Pridetåg. I Stockholm har det varit andra grupperingar som fysiskt eller verbalt attackerat tågen.

– Det har varit kristna fundamentalister, högerextremister, nazister och Sverigedemokrater som gjort det, säger han.

Jan Jönsson, liberalt borgarråd i Stockholm stad, i grå kostym.

– Om det är värderingar man vill komma åt så behöver man jobba med hela befolkningen, värderingarna finns överallt i olika samhällsskikt och grupperingar i samhället. Som liberal tycker jag att vi borde ha kommit längre i Sverige, säger borgarrådet.

Foxtrotmedlemmar och mc-gäng

Jönsson tillägger att det visst går att anordna Pride i svenska förorter, något som ministern ställer sig frågande till.

– Vi har årligen ett ganska stort Pride-evenemang i Rinkeby. Det har också bjudits in till sagostund med dragqueens i bibliotek i Järva.

Rasmus Jonlund (L), som är vice ordförande i Kulturhuset statsteatern, anser att ministern med utspelet pekar ut invandrare. Han frågar sig också vem som ska avgöra vad svenska värderingar är.

– Det som vi har definierat med demokratiskt fattade beslut och som gäller alla i Sverige är svensk lag, och alla lagbrott ska beivras oavsett av vem de begås. Foxtrotmedlemmar, mc-gäng eller kvinnomisshandlare oavsett ursprung.
– Som liberal vill jag försvara liberala värderingar och det får jag och vi göra i den för demokratin så avgörande samhällsdebatten. Utan kartläggning eller lagstiftning, säger han.

Möte i riksdagen

I dag, tisdag, träffas liberalernas riksdagsledamöter för ett gruppmöte i riksdagen. Då väntas även Mats Persson närvara. Anna Starbrink förutsätter att han då förklarar innebörden av utspelet.

Aftonbladet har sökt Mats Persson, hans pressekreterare meddelar att ministern inte har tid för intervju. Pressekreteraren kommenterar istället skriftligt i ett sms (se faktaruta).

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sa i samband med söndagens partiledardebatt att han inte anser att politiken strider mot partiprogrammet.

– En del av integrationsmålet är att människor ska bli en del av samhället. Vi behöver mäta – gillar man jämställdhet, tycker man det är rimligt att barn har egna rättigheter? Det är ingen kartläggning av någon individ, det är anonymiserat.

Olof Svensson