Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Rasar mot regeringens kartläggning: ”Skapar splittring”

Uppdaterad 14.56 | Publicerad 12.48

TCO-ordföranden Therese Svanström.

Tungviktaren TCO är starkt kritiska mot regeringens planer på att kartlägga invandrares värderingar.

Ordförande Therese Svanström anser att insatsen är helt missriktad.

– Den här typen av signalvärde skapar inte mindre problem för personer att bli en del av samhället.

Regeringens planer på att kartlägga invandrares värderingar väcker motstånd.

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, anser att integrationsbarometern bör skrotas innan den ens hunnit sjösättas.

– Man signalerar att vi ser på människor i vårt land som ett ”vi” och ett ”dom”. Man skickar signaler som skapar splittring i landet. Det är väldigt olyckligt, alla ska kunna känna sig som en del av Sverige, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

”Andra sortens människa”

Enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) ska kartläggningen göras årligen och den ska användas för att utforma integrationspolitiken. Hur mätningen kommer att påverka politiken är ännu oklart.

Fack-toppen Therese Svanström säger att regeringen borde fokusera integrationspolitiken på att få arbetslösa personer i arbete i stället för att kartlägga värderingar.

Hon ifrågasätter också om personer som inte är integrerade verkligen kommer att svara på en enkät som skickas ut av staten.

– Människor som har kommit till vårt land, de allra flesta vill bli en del av vårt samhälle men när man får den här typen av signaler så tror jag att man känner sig som att man är en andra sortens människa i vårt land, det tror jag skapar väldigt lite värde för både individer och vårt land som helhet.

”Vad är normen?”

Finns det inte ett värde i att få kunskapsunderlag för att fatta beslut utifrån det?

– Jo, fast då handlar det om kunskap om vad man då behöver för att bli en del av det svenska samhället, om man känner att man inte är det. Snarare än vilka värderingar vi bär på.

– Som infödda svenskar bär vi på olika värderingar, så vad är normen? Vad ska vi mätas emot?

Även Miljöpartiet är kritiska mot regeringens kartläggning. Partiets integrationspolitiska talesperson, Leila Ali Elmi säger att det är diskriminerande.

– Man antyder att svenskars värderingar skulle vara oklanderliga, vilket inte bara är felaktigt utan också förstärker exkluderingen i samhället. Förslaget och ministerns retorik riskerar att leda till splittring och ökad diskriminering.

– Genom att nämna islamistiska krafter och ifrågasätta om ett Pridetåg skulle accepteras i förorterna, pekar han implicit ut muslimska grupper som problematiska när det gäller tolerans och rättigheter.