Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Fem punkter om Think Pink-rättegången

Uppdaterad 09.44 | Publicerad 08.54

Nu inleds rättegången mot personerna bakom företaget Think Pink.

Huvudmännen har nekat tillbrott, men riskerar sex års fängelse om de döms.

Här är rättegången i fem punkter.

1. Största miljöbrottsrättegången i Sverige

Rättegången mot företaget Think pink har kallats Sveriges största miljöbrottsmål. Den startade den 3 september 2024 i Attunda tingsrätt och väntas pågå i 102 dagar fram till juni 2025​ (Byggnadsarbetaren, Transportarbetaren).

2. Dumpning av farligt avfall

Företaget anklagas för att ha dumpat farligt bygg- och rivningsavfall på minst 21 platser, bland annat i Botkyrka och Kassmyra. Avfallet grävdes ner eller plastades in och användes som utfyllnadsmaterial​ (Byggnadsarbetaren, Mitt i - Nyheter Stockholm).

En av Think pinks återvinningscentraler i närheten av Tumba.

3. Flera åtalspunkter

Elva personer står åtalade för grova miljöbrott, och ytterligare fyra har åtalats för ekonomisk brottslighet kopplad till Think pink, inklusive grova bokföringsbrott och trolöshet ​(Byggnadsarbetaren, Transportarbetaren).

4. Miljöskador i fokus

Skadorna på miljön är omfattande och målet har utretts i över tio år. Områden som drabbats är bland annat Botkyrka, Haninge och Västerås, där det dumpade avfallet har lett till stora miljöproblem ​(Mitt i - Nyheter Stockholm).

Företagets återvinningssäckar.

5. Förväntningar på rättegången

Förundersökningen omfattar över 50 000 sidor och målet har blivit det största som Riksenheten för miljöbrott hanterat. De åtalade nekar till brott, och rättegången beräknas avslutas i juni 2025​ (Transportarbetaren, Mitt i - Nyheter Stockholm).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln