Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

"Sopdrottning" i centrum för historisk miljöskandal

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-09-02 18.18

”Sopdrottningen” Bella Nilsson gick från omsusad entreprenör till huvudperson i Sveriges största miljöskandal. Vd:n för det utskällda avfallsbolaget Think Pink ser nu fram emot att få försvara sig då den nära 100 dagar långa rättegången inleds.

– Man kan säga att vi är oense om det mesta med åklagarna, säger hennes advokat Jan Tibbling.

Think Pinks vd och grundare, känd som Bella Nilsson eller ”Queen of trash”, nekar till alla anklagelser om brott, uppger Tibbling.

Bolaget grundades 2012 under ett annan namn av Bella Nilsson och hennes dåvarande make Thomas Nilsson. Under den senare delen av 2010-talet nådde avfallshanteringsföretaget stora framgångar. Mellan 2017 och 2019 listades Think Pink bland Dagens industris ”Gaseller”, där Sveriges snabbast växande bolag återfinns.

Men bakom framgången med de illrosa sopsäckarna dolde sig enorma miljöbrott, enligt det åtal som i december 2023 lämnades in mot elva personer.

Enkelt beskrivet menar åklagarsidan att Think Pink mot betalning tog på sig att hantera stora mängder avfall runtom i landet enligt de strikta krav som finns för miljöfarligt avfall, men sedan struntade i att följa regelverket.

Brott affärsidén

Åklagarna tror att brottsligheten de senare åren helt enkelt varit affärsidén.

– I början kanske det fanns en idé att bedriva en fullkomligt laglig verksamhet, men från 2015, som vi tittat på, så finns det ingen sådan avsikt, sade Anders Gustafsson, en av åklagarna i målet, till TT i samband med att åtalet väcktes.

Stämningen i Think Pink-härvan kretsar kring hundratusentals ton avfall som ska ha dumpats på ett illegalt sätt på 21 platser i Mellansverige mellan 2015 och 2020.

Soporna, som enligt regelverket skulle ha sorterats, har enligt åtalet malts ned och lagts på hög. Det har bland annat lett till förorenad miljö och omfattande sopbränder på flera håll.

Alla nekar

Bland de fem personer som beskrivs som mest aktiva och som åtalats för grovt miljöbrott återfinns utöver de två grundarna Bella och Thomas Nilsson även tv-profilen Leif-Ivan Karlsson, som under en period var vd för bolaget. En sjätte person är åtalad för medhjälp till grovt miljöbrott och övriga fem är åtalade för miljöbrott av normalgraden.

Samtliga nekar till brott.

Jan Tibbling säger att det varit en jobbig tid för Bella Nilsson under de år som utredningen pågått och att de nu ser fram emot att få försvara sig i domstol.

– Det är bra att man nu får lägga fram sina respektive ståndpunkter och komma till ett avslut.

Rättegången inleds under tisdagen och ska pågå till sommaren 2025. Över 150 personer är kallade att vittna.