Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Anna fick sopberg bredvid huset – har inte badat på fem år

Think Pink-grundarna i rätten för grova miljöbrott

Uppdaterad 09.41 | Publicerad 08.53

Lastbil efter lastbil dumpade blandat avfall ett stenkast från Anna Öhgrens tomt.

Hon anmälde till kommunen och soptippen blev den del av den jättelika Think pink-utredningen – där rättegången nu inleds.

– Jag har inte badat i vattnet här sedan 2019 och kranvattnet dricker jag inte heller, säger Anna Öhgren, 49.

När Anna Öhgren och hennes familj byggde sitt hus 2012 hade man hittat rätt. På en höjd med utsikt över vattnet i Infjärden på Rådmansö i Roslagan var idyllen total.

Åtminstone fram till 2019.

En dag i juli märkte hon att lastbil efter lastbil passerade på den lilla grusvägen framför huset, på väg till en tomt bredvid familjen Öhgrens.

– Det var avfall. En del var krossat och det såg osorterat ut, blandat med hela bitar av saker. Det såg ut som någon rivit ett hus och sedan har de bara hämtat upp det i högar och dumpat det, säger Anna Öhgren.

Anna Öhgren

Tömde i gropar och högar

Lastbilarna åkte förbi familjen Öhgren, och sedan tömdes allt, antingen i redan grävda hål eller i högar, bara ett 70-tal meter från huset.

– Jag såg en toalettstol, hela rör, armeringsjärn, stora bitar av betong, även krossad betong. Det var förpackningar av sådant man använt när man byggt hus, kakel, klinkers, hela golvbrunnar och duschmunstycken. Just det, ett kylskåp också.

Anna Öhgren ringde kommunen för att fråga om allt var i sin ordning, och ett par veckor senare kom en kontrollant ut för att se över soptippen. Då hade en polisanmälan gjorts.

Skultunatippen i Västmanland.  En av flera platser i Mellansverige som företaget Think pink förvandlat till ett sopberg. Uppskattningsvis 39 000 ton osorterade sopor ligger på platsen.

Fem år senare är fallet en del av jättehärvan kring Think pink.

Förundersökning omfattar 45 000 sidor och elva personer har åtalats i Sveriges hittills största miljöbrottsutredning.

I centrum finns ”Queen of Trash”, sopdrottningen Bella Nilsson, som numera går under namnet Fariba Vancor.

Den tidigare porrklubbsägaren grundade företaget Think pink på flera håll i Mellansverige och och framgångssagan var ett faktum. Omsättningen ökade snabbt och bolaget nominerades till ”årets Gasellföretag” av Dagens industri.

Miljonären och tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson värvades senare in som vd, och precis som Fariba Vancor är han åtalad för grovt miljöbrott. Ett brott som har upp till sex års fängelse på straffskalan.

Fem år utan bad

Anna Öhgren är glad att rättegången äntligen drar igång. Hon ska själv vittna längre fram i målet som väntas pågå ända till maj nästa år.

– Oavsett utgång så känns det faktiskt som en lättnad. Jag har fått utstå olika markeringar här under alla år, men när det väcktes åtal kände jag att jag kanske inte var helt fel på det.

 Bild på öppnad plastbal med sopor från Poliens förundersökning om miljöbrott kopplat till företaget Think pink.

Hon har inte velat bada i Infjärdens vatten sedan sopdumpningen skedde.

– Från soptippen lutar det nedåt mot vattnet och eftersom jag såg vad som låg i sopbergen så badar jag inte. Kranvattnet dricker jag inte heller, men jag duschar och tvättar mig med det. Jag tror inte jag dör om jag dricker det, och använder det om jag kokar te eller kaffe, säger Anna Öhgren.

Viktigast för henne är att det saneringen av området blir av.

Kommunen har beslutat att fastighetsägaren ska gräva upp soporna och skicka på deponi, men beslutet har överklagats och är nu i högsta instans, mark- och miljööverdomstolen.

– Då måste han gräva upp allting, och om proverna visar att gifterna fortfarande är över gränsvärdena måste han fortsätta gräva. Jag hoppas att beslutet snart vinner laga kraft.

Huvudförhandlingen i Think pink-målet kommer att innefatta minst 100 rättegångsdagar och hålls i huvudsak i Attunda ringsrätts lokaler.

Fotnot: Aftonbladet har sökt markägaren bredvid Anna Öhgren, som inte återkommit.

En av återfallsanläggningarna där företaget Think pink hanterar byggavfall.

Följ ämnen i artikeln