Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Andersson (S): "Vi måste komma samman"

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-08-25 14.41

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sommartalar vid Högbo bruk i Sandviken på söndagen.

Under de senaste decennierna har Sverige gått i fel riktigt, menar Socialdemokraterna. Samhället har glidit isär i stället för att gå samman, säger partiledare Magdalena Andersson i sitt sommartal vid Högbo bruk i Sandviken på söndagen.

– Vi måste komma samman så att alla som arbetar hårt och bidrar till vårt land får den rättvisa, den trygghet och den respekt de förtjänar, säger Andersson .

Hon säger att alla i Sverige ska ska kunna lita på sjukvården, lita på att det finns skyddsnät vid arbetslöshet och en pension att leva på.

– När du jobbar, betalar skatt och gör rätt för dig ska du kunna leva ett gott liv, säger Magdalena Andersson.

”Klyftorna ökar”

S-ledaren kritiserar regeringen för att ha fokuserat på att sänka skatten för höginkomsttagare i stället för att satsa på sjukvården.

– Klyftorna ökar och samhällsgemenskapen luckras upp, säger hon.

Andersson pratar om att Sverige är ett av de länder som har sämst ekonomisk tillväxt i hela EU.

– Sverige och svenskar blir fattigare, vi behöver en annan ekonomisk politik. Alla svenska hushåll ska kunna leva ett gott liv, säger hon.

Helt nytt angreppssätt

Vidare säger Andersson att nya angreppssätt krävs för att få bukt med gängkriminaliteten i Sverige.

– Vi har föreslagit att man ska utreda en så kallad Rico-lagstiftning. En form av lagstiftning som finns i USA och som var väldigt framgångsrik för att komma åt deras maffia, säger partiledaren.

Hon säger även att nyrekryteringen av unga till gängen måste stoppas och att Socialdemokraterna vill att kommunerna ska ta över alla privata HVB-hem som tar emot unga kriminella. Kommunalisering skulle även betyda utökade befogenheter för personal.

– För varje gängkriminell som vi sätter bakom lås och bom står det nya unga killar som är redo att ta den platsen. Därför måste vi bryta nyrekryteringen.

”Internationell rätt ska gälla”

Mot slutet av Anderssons sommartal pratar hon som lidandet i Gaza och om att en vapenvila måste komma på plats samt att israelisk gisslan måste släppas.

– Ett helt folk i Gaza lever i skräck, hunger och desperation, säger hon och fortsätter:

– Sveriges regering måste vara tydlig med att internationell rätt ska gälla i hela världen, även i Gaza och på Västbanken. Lidandet i Gaza måste upphöra, säger Magdalena Andersson.