Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

S: Kommunerna bör ta över privata HVB-hem

Joakim Magnå/TT

Sofia Hedberg/TT

Uppdaterad 13.20 | Publicerad 12.32

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho.

Socialdemokraterna vill att kommunerna ska ta över alla privata HVB-hem som tar emot unga kriminella.

– Syftet är att få bort oseriösa aktörer, höja kvalitén och att få mer kontroll, säger partiledaren Magdalena Andersson.

Utvecklingen på dagens HVB-hem går enligt partiet i fel riktning där unga med kriminell bakgrund snarare än att få vård, riskerar att djupare dras in i kriminalitet och rekryteras till gäng.

– Vi fortsätter se skjutning efter skjutning. Det kryper längre ner i åldrarna och det är uppenbart att det går åt fel håll, säger Magdalena Andersson.

Utökade befogenheter

Nyheten presenteras i samband med att partiledaren Magdalena Andersson besöker Sandviken för sitt sommartal.

Enligt förslaget ska HVB-hemmen delas in i olika säkerhetsklasser beroende på ungdomarnas riskprofil, vilket Socialdemokraterna föreslagit även tidigare.

De utökade befogenheterna som skulle komma med en kommunalisering handlar exempelvis om möjlighet för personalen att genomsöka rum, samt restriktioner för elektronisk kommunikation och vistelse utanför hemmen.

Samverkan mellan kommuner

Om kommunerna tog över driften skulle även möjligheten till insyn och uppföljning öka.

– Det är uppenbart att de lösningar som finns i dag inte fungerar och då måste samhället göra mer och ta kontrollen. Det är inte välfungerande när en stor del av HBV-hemmen drivs i privat regi, säger Andersson.

Kommuner ska kunna samverka med varandra för att inte behöva stå för all HVB-vård själva.

HVB står för Hem för vård och boende. Där kan socialtjänsten placera barn och ungdomar som behöver vård eller stöd, till exempel för att komma ur ett drogmissbruk.

ANNONS