Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Kristersson: Kriminella HVB-hem måste stoppas

Peter Wallberg/TT, Johanna Ekström/TT

Uppdaterad 13.47 | Publicerad 11.52

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Polisen har larmat om att många HVB-hem drivs av kriminella.

– Det måste stoppas, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Men S-ledaren Magdalena Andersson anser att regeringen inte gör tillräckligt.

Polisen varnar för att vissa unga kommer ut från HVB-hem i sämre skick än när de kom dit. I en rapport från myndigheten tidigare i veckan framkom att flera HVB-hem drivs av ”organiserad och släktbaserad brottslighet”.

Innehållet i polisens rapport är ”förfärligt”, men ”tyvärr inte förvånande”, säger Ulf Kristersson.

Sekretessen i vägen

Vad kan ni göra för att stoppa att hem drivs av kriminella?

– Vi ska ändra på lagstiftningen så att man kommer åt det här. Ofta är det sekretessregler som ligger i vägen. Att en myndighet vet något som man inte får berätta för andra myndigheter. Det är ett återkommande problem i Sverige, säger statsministern.

Regeringen arbetar med att ta fram lagförslag som ska riva sekretesshinder mellan myndigheter. Kristersson uppger också att man har gett nya skärpta uppdrag till myndigheter som ansvarar för kontrollen av HVB-hem.

Går det inte bara att stänga hem som drivs av kriminella?

– Jo, det går att stänga, men då är det ofta för sent. De ska inte kunna starta sin verksamhet, säger han.

Socialdemokraterna har föreslagit att kommunerna ska ta över alla privata HVB-hem. Det förslaget tror inte statsministern fungerar.

– Nej, det tror jag inte alls på. Det vore som att förbjuda privata fastighetsbolag. Det är meningslöst. Det är klart att seriösa människor ska kunna bedriva verksamheter i Sverige, säger Kristersson.

Kan inte titta på

I en kommentar till TT säger S-ledaren Magdalena Andersson att hon förvisso anser att sekretessreglerna behöver ses över, men hon tror inte att det löser problemen på HVB-hemmen.

– Vi har ett läge där ungdomar som ska skyddas från att dras in i kriminalitet nu vårdas av personer med koppling till gängkriminalitet. Vi måste få stopp på de oseriösa aktörerna, säger hon

Det finns idag 654 HVB-hem i Sverige. Av dem drivs 82 procent i privat regi. Socialdemokraterna anser att även de privata hem som fungerar bra bör tas över av kommunerna.

– Myndigheter varnar för att en ökande andel oseriösa aktörer driver HVB-hem. Vi kan inte stillasittande titta på, säger Magdalena Andersson.

ANNONS