Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

”Ukrainas front i Donetsk-området hotas av kollaps”

Uppdaterad 16.54 | Publicerad 16.44

Ukrainas anfall mot ryska Kursk-området skulle minska de ryska styrkornas tryck i Donetsk-området.

I stället har hastigheten på de ryska framryckningarna tredubblats, enligt oberoende Moscow Times.

Ukrainas front i Donetsk-området hotas nu av kollaps, enligt en bedömare.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

När ukrainska trupper gick in i ryska Kursk-området norr om Charkiv den 6 augusti, var ett av målen att de ryska befälhavarna skulle skicka dit förstärkningar från Donetsk-området längre söderut och ge de ukrainska soldaterna i Donetsk andrum.

Men Ukrainas plan verkar inte ha lyckats.

De ryska styrkorna erövrade omkring 30 kvadratkilometer ukrainsk mark om dagen i slutet av augusti, vilket ska jämföras med 5-10 kvadratkilometer om dagen i juni och juli. Det rapporterar nu tidningen Moscow Times – stämplad som ”oönskad organisation” av ryska myndigheter – med hänvisning till ukrainska DeepState och finska Black Bird Group, som följer krigsutvecklingen.

”Hotas av kollaps”

De senaste tre veckorna – under samma period som ukrainska styrkor ryckt fram i Kursk-området längre norrut – har de ryska styrkorna i Donetsk-området erövrat ett 20-tal samhällen, enligt Financial Times.

Den tyska tidningen Bilds krigskommentator Julian Röpcke skriver på X att de ukrainska styrkorna nu är illa ute:

– Hela fronten i den centrala delen av Donetsk-området hotas av kollaps.

De ryska styrkorna står bara åtta kilometer från Pokrovsk, enligt finska Black Bird Group. Staden, med ursprungligen 60 000 invånare som håller på att evakueras, är en viktig logistisk knutpunkt för ukrainska armén i Donetsk-området, skriver Moscow Times.

Medan Ukraina förlorar mark i Donetsk-området hörs nu kritik mot landets överbefälhavare Oleksandr Syrskyj. Staden Novohrodivka, sydost om Pokrovsk, föll till ryssarna på tre dagar.

– De ukrainska skyttegravarna var tomma. Det fanns praktiskt taget inga soldater i en stad på 20 000 invånare, säger ukrainske krigskorrespondenten Juryj Butusov till Current Time och fortsätter:

– Situationen försämrades kraftigt efter att Syrskyj gett befälet över frontavsnittet till överste Ledovyj, som inte har rätt erfarenhet.

Ukraina har ryckt fram i Kursk-området längre norrut och erövrat ett 20-tal samhällen.

”Svår situation”

Den 28 augusti sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att situationen kring Pokrovsk är ”väldigt svår”. Financial Times har talat med en anonym ukrainsk militärkälla som säger att Pokrovsk ”kan falla mycket snabbare än Bachmut”.

Ett skäl till de ryska styrkornas snabba framryckning är att ukrainsk militär skickats från Donetsk-området till Kursk-området, samtidigt som rysk militär i området inte skickats norrut. I stället har den ryska generalstaben valt att skicka ryska värnpliktiga till Kursk-området.