Uppgifter: Haniya dödades av insmugglad bomb

TT

Uppdaterad 18.13 | Publicerad 17.33

Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei, i mitten, leder bönen över kistorna av Hamasledaren Ismail Haniya och dennes livvakt.

Hamas högste ledare Ismail Haniya dödades av en bomb som gömts i en byggnad i Irans huvudstad Teheran, enligt nya uppgifter.

Bomben smugglades i hemlighet in i det välbevakade komplex där Haniya brukade bo under besöken i Iran, rapporterar tidningen The New York Times.

Enligt flera högt uppsatta tjänstemän – bland dem två iranier och en amerikan – gömdes bomben i lokalen redan två månader före Haniyas besök. Den fjärrutlöstes så fort det var bekräftat att han befann sig i rummet, skriver tidningen. Även en vakt dödades i attentatet.

Residenset används för högt uppsatta gäster, hemliga möten och rekreation och drivs samt bevakas av Irans mäktiga Revolutionsgarde. Det ingår i ett större komplex, känt som Neshat, i ett exklusivt område i norra Teheran.

Explosionen skakade huset, krossade en del fönster och fick delar av en yttervägg att rasa, enligt en av de anonyma källorna som uppdaterats av Revolutionsgardet.

Uppdaterades efter dådet

Haniya, som ledde Hamas från den terrorstämplade organisationens politiska högkvarter i Qatar, befann sig i landet när Irans nye president svors in. Han hade bott flera gånger tidigare i gästresidenset under sina besök i Teheran.

Iran och Hamas beskyller Israel för attentatet. Israel har inte tagit på sig ansvaret för dådet, men enligt de anonyma men väl insatta källorna uppdaterades USA och andra västnationers regeringar omedelbart efteråt av Israels underrättelsetjänst kring detaljerna.

Enligt tidigare iranska uppgifter dödades Haniya av ett luftangrepp. En robot avfyrad från ett annat land ska ha nått hans bostad vid 02-tiden på natten lokal tid. Robotuppgifterna ifrågasattes från flera håll internationellt.

Katastrofal säkerhetsmiss

Att Haniya dödades av en gömd bomb i den hårt bevakade byggnaden i Teheran ses som en katastrofal säkerhetsmiss av Revolutionsgardet, uppger källorna för den ansedda tidningen The New York Times. Troligen förbereddes attentatet i månader, enligt dessa.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade i onsdags att USA inte fått någon kännedom om attentatet i förväg.