Bolivianer sluter upp bakom presidenten

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-27 21.30

Anhängare till president Arce har tagit sig ut på gatorna för att visa sitt stöd.

17 personer har gripits efter onsdagens misslyckade kuppförsök i Bolivia. Samtidigt samlades många bolivianer utanför presidentpalatset för att visa presidenten sitt stöd.

Bland de gripna finns både aktiva och före detta militärer men även civila, uppger Bolivias inrikesminister Eduardo del Castillo vid en presskonferens på torsdagen.

En av de gripna civila pekas ut som hjärnan bakom kuppförsöket. Den utpekade kuppledaren och militärchefen Juan José Zúñiga har också gripits.

President Luis Arce fördömde på torsdagen den nu avsatte Zúñigas kuppförsök och anhängare till presidenten samlades utanför polisstationen där Zúñiga befinner sig med krav på att han fängslas.

– Det han gjorde är en skam. Vi är en demokrati, sade en av demonstranterna.

Bolivianer samlades även utanför presidentpalatset i La Paz för att visa president Arce sitt stöd genom att ropa pro-demokratiska slagord.

Att den pressade presidenten får stöd av folket beskrivs av analytiker som ”en välbehövlig andningspaus”. Han kämpar dels med den ekonomiska utvecklingen i landet, dels utmanas han av sin forne partikamrat Evo Morales om presidentposten inför det kommande valet.

Det var på onsdagen som soldater och militärfordon rammade dörrarna till Bolivias regeringspalats i vad som beskrivs som ett misslyckat kuppförsök. Bara tre timmar senare var kuppen över.