Kuppförsöket i Bolivia – "Vi lurades att delta"

TT-AP

Publicerad 2024-06-29 09.28

21 personer har gripits efter onsdagens kuppförsök i Bolivia.

Anhöriga hävdar att de gripna blev lurade att delta i vad de trodde var en militärövning. Samtidigt fortsätter protesterna mot kuppen.

Anhöriga till de gripna samlades under fredagen i och utanför häktet, synligt förvirrade och oroliga. Många familjer hävdar att deras nära och kära är oskyldiga då de endast följt order och blivit tillsagda att det hela var en militärövning.

Med anledning av påståendena säger den bolivianska presidenten Luis Arce i en intervju att det är inte är regeringens problem utan ett problem för de inblandade.

Demonstrationer

Utanför flera myndighetsbyggnader samlades hundratals till demonstration under fredagen. De medförde skyltar med texten: ”Zuñiga, förrädare, kuppledare, respektera staten”.

Samma dag skickades den utpekade kuppledaren och militärchefen Juan José Zúñiga tillsammans med två andra gripna till fängelse med högsta säkerhetsnivå i väntan på rättegång.

Strax innan han greps ska Zúñiga ha hävdat att han agerat på uppdrag av presidenten för att vinna popularitet. Presidenten avvisar uppgifterna.

Arce har i stället sagt att den nu före detta generalen planerat att ta över regeringen och själv bli president efter kuppen. Han sa även att regeringen utreder om oppositionen ligger bakom kuppförsöket.

Intensiva protester

Det var på onsdagen som soldater och militärfordon rammade dörrarna till Bolivias regeringspalats i vad som beskrivs som ett misslyckat kuppförsök. Bara tre timmar senare var kuppen över.

De senaste månaderna har Bolivia, med en befolkning på tolv miljoner, haft allt intensivare protester mot den ekonomiska utvecklingen i landet.

Även den politiska striden inom regeringspartiet har intensifierats.

ANNONS