Föräldrarna tvingades lämna BB direkt efter födseln

Publicerad 2024-06-30 20.39

Läkare misstänker att Juni har en allvarlig tarmsjukdom.

Först blev föräldrarna nekade en natt på BB.

Sedan fick de ingen hjälp när bebisen blev sjuk.

– Hon slutade äta, hon slutade vara vaken, hon slutade amma, säger pappa Jonas.

Jonas fru Charlotte har fått värkar och vattnet har gått – deras tredje barn är på väg att födas. De skyndar i väg till Danderyds sjukhus för förlossningen. Men det blir inte så enkelt som de hade hoppats.

– När vi kom fram så vägrade de ta emot oss över huvud taget, säger Jonas.

De får höra att det är ”fullt i hela Stockholm”. De blivande föräldrarna blir i stället hänvisade till förlossningen i Västerås, en bilresa som tar en timme.

– Det går inte, vi hinner inte, sa vi. Vi måste in på kontroll. Så vi listade oss på BB Stockholm som ligger bredvid och fick en kontroll där.

Det är bråttom, visar kontrollen. Barnet måste födas nu. Men BB Stockholm skäller ut föräldrarna och menar att de borde åkt till Danderyds sjukhus. Tur nog så får då Danderyd plats för Charlotte och Jonas. De skyndar sig tillbaka och till slut får dottern Juni komma till världen.

Men bara sex timmar efter födseln skickas föräldrarna hem.

Hemskickad – utan kontroll

Precis efter förlossningen talar vårdpersonalen om att föräldrarna ”är redo att åka hem”, säger Jonas.

– ”Vadå, hem senare i dag?” sa vi. Då berättade de att eftersom vi redan har två barn så vill vi skicka hem er. Det var normalt, enligt dem.

Föräldrarna tyckte inte att det kändes bra. Det hade känts bättre om de fick stanna kvar ett längre tag. Dessutom har de varit vakna hela natten, utan att varken Charlotte eller dottern Juni blivit undersökta av läkare, enligt familjen.

– Juni hade ju inte kommit igång med att kissa eller bajsa, vilket man brukar kolla innan, säger Jonas.

Men de blir tillslut ändå hemskickade.

Föräldrarna fick lämna BB efter bara sex timmar.

”Ni behöver inte komma hit”

Det skulle dröja ett helt dygn tills det blir några kontroller.

Men hon hade fortfarande inte kommit igång med att bajsa. Det väckte en oro hos föräldrarna, som bestämmer sig för att ringa tillbaka till BB. Två dagar har nu gått sedan barnet föddes.

– Då sa de att det är okej, 48 timmar är okej, säger Jonas.

Men efter samtalet verkar Juni bli allt sämre.

– Hon slutade äta, hon slutade vara vaken, hon slutade amma. De på BB sa att vi skulle smörja in med olivolja och prova att massera magen.

Det hjälpte inte. Och bebisen började även kräkas. Föräldrarna bestämmer sig då för att åka till akuten.

Bebisen kvar på akuten

När Aftonbladet når familjen ligger Juni fortfarande på akuten – flera veckor efter födseln. Kirurgen misstänker Hirschsprungs sjukdom, vilket innebär att det är en avsaknad av nervceller i tarmen. Dessutom verkar tarmarna sitta löst. Läkarna tar nu prover för att se exakt vad det handlar om, men ett definitivt svar kommer att dröja i några veckor.

Jonas beskriver hela händelsen som traumatisk för familjen.

– Charlotte kan ju inte sluta tänka på vad som hade hänt om vi inte hade åkt in till akuten.

Danderyds sjukhus presstjänst skriver i ett mejl att de inte känner till det specifika ärendet.

”Men generellt så gäller principen att vi inte kan uttala oss om specifika ärenden med hänsyn till patientsekretessen. Om en patient har synpunkter på vården så ser vi gärna att synpunkter och klagomål kommer in till oss.”

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att föräldrarna fick lämna BB utan sin dotter. Det stämmer inte, de åkte hem tillsammans.