Mohamedamin Ibrahim, 22, döms för mord på gravida Saga, 20

Publicerad 2024-06-05

ÖREBRO. På bilderna ler Saga och pojkvännen lyckliga mot kameran.

Månader senare mördade 22-årige Mohamedamin Ibrahim sin höggravida flickvän.

I dag dömdes han till livstids fängelse för mordet.

När domen i dag avkunnades har det gått mer än 13 månader sedan 20-åriga Saga hittades död i sin lägenhet i Örebro.

Åklagaren yrkade den sista dagen i rätten för livstids fängelse för Mohamedamin Ibrahim, 22.

– Hans handlande har inneburit att två personers liv har släckts. Det kan inte vara aktuellt med något annat straff än fängelse på livstid, sa statsåklagare Elisabeth Anderson då.

”Hon var så kall”

Och Örebro tingsrätt håller med – de dömer honom till livstids fängelse för mord. Rätten var enig om sitt beslut.

– Åklagaren har genom robust bevisning visat att 22-åringen mördat sin gravida flickvän och att fostret i magen avlidit till följd av det. Åklagaren har också visat att mordet varit hedersrelaterat, vilket tingsrätten anser är en försvårande bedömning vid straffvärdet, säger rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh.

Fallet var ett så kallat indiciemål – det vill säga att det inte finns ett så tydligt bevis som ett mordvapen med bådas dna på.

– Men trots att det enbart är indirekt bevisning så är den stark, säger rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh och nämner bland annat att 22-åringen saknade alibi och att hans dna fanns under Sagas naglar.

Sagas mamma har under rättegången beskrivit hur hon gick in i dotterns lägenhet den 29 april i fjol och fann dottern på golvet.

– Jag springer runt och skriker och gapar för min dotter ligger där helt död. 112 vill att jag ska göra hjärt- och lungräddning men hon är likstel så det är ingen idé, sa mamman under rättegången och berättade även hur hon tog Sagas hand i sin.

– Hon var så kall.

Hedersmord

Saga var gravid i sjunde månaden när hon stryptes och kvävdes till döds med en 30 kilo tung marmorskiva. Dödskampen pågick i 5–10 minuter, har rättsläkaren konstaterat.

Barnet i magen, en fullt levnadsduglig liten pojke, dog han med.

Misstankarna riktades omgående mot Sagas pojkvän sedan snart två år tillbaka, den i dag 22 år gamle Mohamedamin Ibrahim.

Deras förhållande var hemligt för hans familj och statsåklagare Elisabeth Anderson menar att det är just det som är motivet till mordet som hon menar är hedersrelaterat.

Mohamedamin Ibrahim levde enligt åklagaren i en hederskontext där han inte tilläts att vara tillsammans med ”vita kvinnor”.

Nu inte bara träffade Mohamedamin en vit, kristen kvinna – han väntade även barn med henne och hade planer på att flytta ihop med henne.

I sms i förundersökningen framgår det att han och Saga diskuterade detta mycket. Till en början försökte han övertala Saga att göra abort.

Sparka Saga i magen

Han förklarade att han annars skulle förlora sin familj, att de skulle förskjuta honom om han berättade sanningen för dem.

Men Saga ville ha barnet. Hon sa att hon kunde ta hand om det själv.

Efter ett tag verkade dock Mohamedamin Ibrahim till synes acceptera bebisen i magen. Sms-historiken mellan Saga och pojkvännen framstår som mycket kärleksfull och på bilder av dem båda som återfinns i förundersökningen ler de lyckligt in i kameran.

Men åklagaren tror inte alls att han hade accepterat graviditeten.

Dagarna före mordet blev Saga uppringd av en tjejkompis till Mohamedamin.

Kvinnan ska ha sagt att hon hade ett förhållande vid sidan av med 22-åringen. Hon påstod även att han bett henne att sparka Saga i magen, något Saga blev mycket upprörd över att höra.

En bild av pojkvännen Mohamedamin Ibrahim som Saga tagit när de sitter i en bil.

Berättade aldrig för familjen

Saga konfronterade Mohamedamin med det hon fått höra men han lyckades lugna ner henne och övertyga henne om att det inte var sant.

Under rättegången påstod sig tjejkompisen inte längre minnas uppgifterna om att hon skulle ha blivit ombedd att sparka Saga i magen – hon är nu polisanmäld för mened.

Kvällen den 28 april, bara timmar innan mordet på Saga, var planen att Mohamedamin till slut skulle berätta för sin familj om sitt förhållande med Saga.

Saga försökte peppa honom inför mötet med familjen.

”Det kommer gå bra babe”, skrev hon.

Men han berättade aldrig.

På kvällen skrev han ett meddelande där han förklarade för Saga att han inte kunde säga något till sin familj, att han inte ville förlora dem.

Men meddelandet skickades aldrig.

Meddelandet som aldrig skickades.

”Älskade Saga”

Istället åkte han enligt domen hem till Saga och dödade henne för att upprätthålla sin och sin familjs heder.

Mohamedamin Ibrahim har hela tiden nekat till brott.

– Jag älskade Saga och vårt gemensamma barn och har aldrig haft några tankar, idéer eller planer på att ha ihjäl Saga. Våld ligger inte i min natur, sa han under rättegången.

Mohamedamin och hans försvarsadvokat menar att gärningsmannen måste vara någon annan.

Men åklagaren menar att det är utrett att alternativa gärningsmän är helt uteslutna och Örebro tingsrätt delar den uppfattningen.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln