Polisens två spår efter Vatchareeya, 20

Uppdaterad 2013-05-11 | Publicerad 2013-05-10

Boden/Stockholm. Spåren efter 20-åriga Vatchareeya Bangsuan slutar då hon lämnade en kompis lägenhet vid 21-tiden i lördags.

Under fredagskvällen avslutades sökandet efter henne.

Polisen tror nu att hon antingen håller sig borta frivilligt – eller att hon utsatts för brott.

Hon tränar karate och pluggar vid Luleå tekniska universitet.

I lördags skrev Vatchareeya Bangsuan, 20, om sina planer för dagen: "Ska nu ut och motionera lite och sedan till kompis och plugga".

Vid 15-tiden lämnade hon hemmet på Ugglegatan i Boden klädd i svarta träningsbyxor, svart t-shirt och svart jacka och polisen tror att hon gick ut för att springa.

Sågs av ett vittne

Några timmar senare var hon hos en kompis.

– Han har lämnat uppgifter att hon varit där och studerat, säger Ulf Sköld, kommenderingschef på polisen.

Enligt mannen ska Vatchareeya ha lämnat hans lägenhet vid 21-tiden på kvällen.

Därefter observerades hon av en vittne som hörde av sig till polisen efter att Vatchareeya anmäldes som försvunnen.

– Det var en kvinna som siktade henne i området där den här kamraten bor, säger Ulf Sköld.

Sedan dess är hon borta, trots ett stort sökpådrag.

– Efter det har vi inga uppslag på var hon kan ha tagit vägen, säger spaningsledare Lars-Ivar Johansson.

Avslutade sökandet

På fredagskvällen avslutades sökandet - efter att ett 55 kvadratkilometer stort område indelat i 82 segment genomsökts.

– Hon finns inte vid liv i det området som vi har sökt i. Nu fortsätter vi med att försöka hitta henne. Men det kommer inte att bli någon skallgångskedja. I stället kommer vi att fortsätta följa upp tips och se om folk kan veta något av intresse, säger Ulf Sköld.

Vatchareeya anmäldes försvunnen av sina föräldrar under tisdagen och sökinsatsen inleddes i onsdags. Den inriktades till täckningsområdet för den mast dit den senaste signalen från Vatchareeyas mobiltelefon spårades, och polis, hemvärnet, privatpersoner och frivilliga från organisationen Missing People har letat. Polisen vill inte säga exakt var kompisen hon pluggade hos bor, men säger att det är inom samma område.

Lars-Ivar Johansson berättade att polisen jobbar utifrån olika tänkbara scenarion; att hon gått vilse, råkat ut för en olycka, att hon håller sig borta frivilligt eller att hon utsatts för brott.

Eftersom sökinsatsen avslutats tror polisen att det bara finns två tänkbara alternativ till försvinnandet – att hon frivilligt håller sig borta – eller att hon utsatts för brott.

"Kan inte utesluta brott"

Under torsdagen inleddes en förundersökning gällande människorov parallellt med sökinsatsen.

– I och med att vi inte vet vad som hänt henne så kan vi inte utesluta brott. Vi kan inte låsa oss vid någon av teorierna, utan håller alla dörrar öppna, säger Lars-Ivar Johansson.

Förutom att sökinsatsen fortsätter följer ett antal poliser upp de många tips som kommit in. Man håller också förhör och undersöker fynd som gjorts, vilka är dock oklart.

Polisen kommer att gå igenom Vatchareeyas dator och de mobiltelefoner som tagits i beslag. Mobiltelefoner som 20-åringen skickat sms eller ringt till under lördagskvällen.

– Vi kartlägger hennes liv och försöker skapa en bild av hennes umgänge och vad hon gjort sista tiden, säger Lars-Ivar Johansson.

Aftonbladet kunde i dag berätta att Vatchareeya under lördagen skickade ett sms till en manlig bekant och skrev att det var någon som hade retat upp henne, men polisen vill inte lämna några kommentarer kring uppgiften om sms:et.

Det finns ingen misstänkt i utredningen.

Norrbottenspolisen har fått in många tips kring försvinnandet men uppmanar alla som har information att lämna att ringa polisen i Boden på 114 14.

Försvunna Vatchareeya – detta har hänt

LÖRDAG 4 MAJ:

Dag: 20-åriga Vatchareeya Bangsuan skriver på Facebook att hon ska ut och "motionera lite och sedan till kompis och plugga".

Eftermiddag: Vid 15-tiden lämnar hon hemmet på Ugglegatan i Boden.

Kväll: Kommer till kompisen och studerar hos honom i några timmar. I polisförhör har mannen berättat att Vatchareeya lämnade hans lägenhet vid 21-tiden. Kring samma tid uppges ett vittne ha sett henne i närheten av mannens bostad. Den den senaste signalen från Vatchareeyas mobiltelefon spåras till en mast vid Åberget i Boden.

TISDAG 7 MAJ: Anmäls försvunnen av sina föräldrar.

ONSDAG 8 MAJ: Polisen inleder en sökinsats.

TORSDAG 9 MAJ: Polisen inleder en förundersökning gällande människorov. Sökinsatsen utökas och runt 200 människor deltar, förutom polisen också hemvärnet, frivilliga från organisationen Missing People och privatpersoner.

FREDAG 10 MAJ: Polisen avslöjar på en presskonferens att de sista spåren efter 20-åringen slutar vid 21-tiden på lördgaskvällen då hon ska ha lämnat en kompis lägenhet.

ANNONS