Demokrat om Biden: ”Borde dra sig tillbaka”

Publicerad 2024-07-02 19.18

Lloyd Doggett.

Den senaste tiden har röster höjts om Joe Bidens ålder och hälsa.

Nu uttalar sig demokraten Lloyd Doggett om att presidenten bör dra sig tillbaka.

– Jag hoppas att han kommer att ta det smärtsamma och svåra beslutet att avgå, säger han.

Nu uttalar sig den första demokraten om att USA:s president Joe Biden borde dra sig ur som kandidat för presidentposten, rapporterar AP.

– Till skillnad från Trump har Biden alltid prioriterat USA och inte sig själv, och jag hoppas att han kommer att ta det smärtsamma och svåra beslutet att avgå, säger den demokratiska kongressledamoten Lloyd Doggett.

Joe Bidens politiska motståndare har länge ifrågasatt hans hälsotillstånd. Nu höjs även röster inom presidentens eget parti.

– Mitt beslut att offentliggöra dessa starka reservationer görs inte lättvindigt och det minskar inte heller på något sätt min respekt för allt som president Biden har uppnått, fortsätter Lloyd Doggett.

Diskussion om hälsan efter debatten

Debatten om Joe Bidens hälsa tog ny fart efter att han nyligen debatterade mot republikanernas representant Donald Trump. Han snubblade på orden, tvekade och kom av sig flera gånger.

Insatsen beskrevs som både vacklande och osammanhängande – något som han själv kommenterade då.

– Jag debatterar inte så bra som jag brukade, men jag vet vad jag vet – jag vet hur man säger sanningen, sa han efter debatten.

Efter framträdandet har Bidens team haft krismöten och det förekommer även uppgifter om att de vill ersätta honom med en annan kandidat inför höstens presidentval.

Vita husets svar: Vi förstår oron

Under en presskonferens på tisdagen säger Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre att de förstår oron kring presidentens hälsa.

– Vi förstår oron. Men i nästan fyra år har presidenten tjänat amerikanska folket. Han vet rätt från fel och han vet hur man säger sanningen. Jag tror att många amerikaner förstår det, säger Karine Jean-Pierre.

Vidare säger hon att Biden var sjuk under den omtalade debatten med Trump.

– Han var förkyld. Det var ingen bra kväll för honom att debattera. Han har själv sagt att han inte längre är en ung man.

Under presskonferensen ställde amerikanska reportrar frågor om huruvida de kan ta del av presidentens hälsojournaler – för att bevisa att han mår fysiskt och psykiskt bra.

– Vi har alltid varit transparenta med presidentens hälsotillstånd. Varje år delar vi en uppdatering från hans medicinska team. Det gjorde vi även nu i februari. Vi ser inte att det är motiverat att genomföra ytterligare kognitiva tester, svarar Karine Jean-Pierre.

Joe Biden.

Följ ämnen i artikeln