Demokratkällan om Biden: Isolerad och arg

Publicerad 2024-07-03 13.12

Joe Biden skyddas av en liten grupp rådgivare från dåliga nyheter och råd från utomstående, enligt medarbetare i Vita huset.

Presidenten beskrivs som allt mer isolerad och lättirriterad.

– Folk är livrädda för honom, säger en källa till Politico.

Att Joe Biden påverkas negativt av sin ålder och hälsa var känt i Vita huset långt innan förra veckans uppmärksammade debatt med Donald Trump, enligt en högt uppsatt källa i Bidens förvaltning.

Under Bidens presidentskap har hans närmaste rådgivare byggt upp en skyddade mur runt honom.

All information som medarbetare för fram till presidenten skräddarsys av seniora tjänstemän för att undvika negativa reaktioner från 81-åringen, rapporterar Politico.

– Det är ungefär som: ”Det där kan du inte ta med, då blir han arg” eller: ”Ta med det där, det gillar han”, säger källan.

Joe Biden.

Anställda är ”livrädda”

Politicos källa beskriver det som att Joe Biden bara tar emot råd från några få topptjänstemän och att han blir allt mer isolerad från media och råd från utomstående.

– Det är som ett Rorschachtest, inte en genomgång. För han är inte en trevlig person att vara i närheten av när han blir informerad.

– Det är jättesvårt. Folk är livrädda för honom.

Demokrat-topp: Borde avgå

Joe Bidens politiska motståndare har längre ifrågasatt presidentens hälsotillstånd. Men efter debatten med republikanernas presidentkandidat Donald Trump tog diskussionerna om Bidens mående en ny vändning.

Biden tappade vid framträdandet tråden flera gånger och snubblade på orden.

Nu höjs även röster från det egna partiet om att Biden bör avgå.

– Jag hoppas att han kommer att ta det smärtsamma och svåra beslutet att avgå, sa den demokratiska kongressledamoten Lloyd Doggett på tisdagen.

Julián Castro, demokrat och tidigare bostadsminister under Barack Obama, är inne på samma spår.

– Det vore klokt att hitta en annan kandidat, sa han till MSNBC.

Biden: ”Somnade nästan”

Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre förstår oron kring Joe Bidens hälsa, sa hon på en presskonferens på tisdagen.

– Han var förkyld. Det var ingen bra kväll för honom att debattera. Han har själv sagt att han inte längre är en ung man.

Joe Biden säger själv att den vacklande insatsen i debatten berodde på Jet-lag, rapporterar BBC. Det var ”inte jättesmart” att ”resa runt jorden ett par gånger” innan debatten, enligt presidenten.

– Jag lyssnade inte på min personal, och sen somnade jag nästan på scenen.

Inre cirkeln tog beslut om debatten

Beslutet att låta Joe Biden genomföra debatten fattades av en liten grupp rådgivare i presidentens inre cirkel, säger tre anonyma källor till Politico.

– Alla fick höra att det var bäst så, säger en anställd på Vita huset till Politico och tillägger:

– Nu har det blivit det värsta tänkbara utfallet. Alla försöker förstå varför de som känner honom bäst och fattar alla beslut inte verkade kunna förutse att det här kunde hända.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln