Det bubblar bakom Biden

TT-AP

Publicerad 2024-07-02 19.45

En första demokrat i Washington har nu uppmanat USA:s president Joe Biden att kasta in handduken inför valet i höst.

– Jag uppmanar respektfullt honom att göra det, säger kongressledamoten Lloyd Doggett.

Joe Biden ska på onsdagen träffa sitt partis guvernörer för att försäkra dem om att han mår bra och är kapabel att leda landet i ytterligare fyra år.

Ett dygn senare ska USA:s president i ABC ge sin första tv-sända intervju efter sin hårt kritiserade insats mot Donald Trump i en tv-debatt förra veckan.

Frågetecknen om 81-årige Bidens fysiska form har varit många efter debatten, och onsdagens möte ses som en stark indikation på att Biden försöker dämpa oron i partiet och övertyga om att han kan besegra Donald Trump i valet i november.

Och det kan behövas.

Vet hur man tar sig tillbaka

Under tisdagen gick den förste kongressledamoten från partiet ut offentligt och uppmanade Biden att stiga åt sidan.

– Till skillnad från Donald Trump har president Bidens högsta prioritet alltid varit vår nation, inte han själv, och jag är hoppfull om att han kommer att fatta det smärtsamma och svåra beslutet att dra tillbaka sin kandidatur, säger Lloyd Doggett som sitter i representanthuset för ett distrikt i Texas.

Vita huset svarade på kritiken genom pressekreteraren Karine Jean-Pierre, som på en presskonferens konstaterar att Biden är äldre och att han inte är lika kraftfull som tidigare, men att presidenten har lämnat debatten bakom sig.

– Han vet hur man tar sig tillbaka, säger hon och slår också bort ett förslag på att Biden borde ta ett kognitivt test.

– Det finns det inget behov av.

Märkt av ålder

Demokraternas tidigare talman i representanthuset, Nancy Pelosi, säger samtidigt att det är helt i sin ordning att ställa frågan om Bidens hälsa efter debatten.

– Var det en tillfällig lapsus eller är det det tillstånd han är i, det är en legitim fråga tycker jag, säger hon i en intervju med MSNBC och betonar att samma fråga bör ställas om 78-årige Trump.

Sheldon Whitehouse, senator från Rhode Island, säger till tv-kanalen WPRI att han blev ”ganska förskräckt” när han såg Biden i debatten och har bett presidentens kampanj att försäkra väljarna om att det inte upprepas.

Liknande ord kommer från Vermont-senatorn Peter Welch, som enligt AP kritiserar kampanjbeslutet att avfärda alla frågor som kritik ovärdig att besvara.

Redan under debatten mot Trump väcktes frågan om presidentens kognitiva förmåga, men Biden själv har inte visat tecken på att hoppa av som kandidat.