Vita huset: Biden drar sig "absolut" inte ur

TT

Publicerad 2024-07-03 02.31

USA:s president Joe Biden. Arkivbild

Joe Biden tvivlar på sin nominering som presidentkandidat, uppger The New York Times. Men Vita huset förnekar allt prat. Biden kommer inte att dra sig ur valet.

– Absolut inte, säger pressekreteraren Karine Jean-Pierre.

Samtidigt visar flera undersökningar att väljarna tappat förtroendet för presidenten.

Joe Biden har uppgett för en ”nära allierad” att det är möjligt att han inte kan rädda sin nominering som Demokraternas presidentkandidat, rapporterar The New York Times.

Men medan flera rykten florerar slår Vita huset tillbaka och pressekreteraren Karine Jean-Pierre säger om Biden och vicepresident Kamala Harris:

– De är fullt redo att fortsätta arbeta för det amerikanska folket.

Vill se annan kandidat

Även Biden förnekade att han funderar på att dra sig ur valet. Vid ett möte med sina kampanjmedarbetare sade han enligt AP:

”Jag ställer upp. Jag är ledare för det demokratiska partiet. Ingen tvingar bort mig”, uppges Biden ha sagt enligt en högt placerad kampanjmedarbetare som publicerade uttalandet på X.

Den demokratiske kongressledamoten Lloyd Doggett uppmanade på tisdagen Joe Biden att stiga åt sidan, efter den katastrofala debattinsatsen mot Donald Trump i förra veckan. Även Julián Castro, som utmanade Biden om att bli Demokraternas presidentkandidat inför valet 2020, ifrågasätter Biden.

– Jag tror att Demokraterna skulle göra klokt i att hitta en annan kandidat, säger han i en intervju med MSNBC

Fördel Trump i opinionen

Flera nyligen genomförda opinionsundersökningar bidrar med ytterligare huvudvärk för den sittande presidenten.

Tre fjärdedelar av väljarna anser att Demokraterna skulle ha en större chans att vinna valet med en annan presidentkandidat än Joe Biden, enligt en undersökning som SSRS gjort för CNN.

Undersökningen ger Donald Trump ledningen med sex procentenheter, med 49 procent jämfört med 43 procent för Biden.

En undersökning av The New York Times och Siena College anger samma siffror, 49–43 i Trumps favör – vilket är 3 procentenheter upp för den tidigare presidenten jämfört med en vecka tidigare, före den uppmärksammade debatten. Totalt 74 procent av väljarna uppger också att de anser att Biden är för gammal för presidentämbetet, en uppgång med 5 procentenheter.

I ytterligare en undersökning, gjord av Suffolk University på uppdrag av USA Today, tar Trump täten med 41 procent – att jämföra med 38 procent för Biden.