Orbán ska träffa Putin – ilska i EU

Publicerad 2024-07-04 21.20

Viktor Orbán träffade Volodymyr Zelenskyj härom veckan.

Viktor Orbán reser till Moskva för att träffa Vladimir Putin, enligt Radio Free Europe.

Något som får EU-toppen Charles Michel att ryta ifrån.

– De har inget mandat att samarbeta med Ryssland å EU:s vägnar, säger han.

På fredagen väntas Ungerns premiärminister Viktor Orbán anlända till Moskva för att träffa Vladimir Putin, uppger en ungersk regeringskälla för Radio Free Europe.

Beskedet kommer bara dagar efter att Ungern tagit över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Senast han besökte Moskva var i september 2022 när han deltog vid ex-presidenten Mikhail Gorbatjovs begravning.

Det Europeiska rådets ordförande Charles Michel har nåtts av uppgifterna och protesterar i ett inlägg på X:

”EU:s roterande ordförandeskap har inget mandat att samarbeta med Ryssland å EU:s vägnar. Europeiska rådets ståndpunkt är tydligt: Ryssland är angriparen, Ukraina är offret. Inga diskussioner om Ukraina kan föras utan Ukraina”, skriver han.

Charles Michel.

Orbán har varit en högljudd kritiker mot det västerländska stödet till Ukraina och visat sin ovilja att godkänna vapen- och stödpaket.

Tidigare i veckan, var Orbán på besök i Ukraina där han träffade president Volodymyr Zelenskyj och frågade honom om det var möjligt att få till en vapenvila.

– En vapenvila kan säkerställa att förhandlingstakten ökar, sa Orbán enligt Radio Free Europe.

Enligt Zelenskyjs talesperson Ihor Zjovka ska presidenten ha lyssnat, men svarat med att uttrycka Ukrainas ”tydliga, förståeliga och välkända position”, skriver TT.

Ukraina har uttalat sagt sig bara acceptera lösningar som bygger på att landets territoriella integritet bevaras intakt – det vill säga kontroll över allt det område som ockuperats av Ryssland.

Vladimir Putin.

Följ ämnen i artikeln