Biden drar sig inte ur – men pressen ökar

TT

Publicerad 2024-07-04 01.06

Pressen ökar på USA:s president Joe Biden efter debatten mot Donald Trump. Arkivbild.

Fler röster höjs för att Joe Biden borde stiga åt sidan och låta någon annan ställa upp emot Donald Trump i höstens presidentval.

Men Biden står fast vid att han inte kommer att dra sig ur – och de demokratiska guvernörerna backar honom.

USA:s president har haft det svettigt sedan den katastrofala debattinsatsen mot Trump förra veckan. Flera opinionsundersökningar visar fördel Trump och medier rapporterar om att det råder panik inom Demokraterna.

Raúl Grijalva blev på onsdagen den andra demokratiska kongressledamoten som uppmanar Biden att stiga åt sidan.

”Måste axla ansvaret”

– Om han är (Demokraternas) kandidat så kommer jag att stötta honom, men jag tror att det här är en möjlighet att leta någon annanstans, säger Grijalva i en intervju med New York Times och tillägger:

– Vad han behöver göra är att axla ansvaret för att behålla presidentposten, och en del av det ansvaret är att stiga åt sidan i kampen inför valet.

Även Netflixgrundaren Reed Hastings, som de senaste åren blivit en av Demokraternas största donatorer, uppmanar Biden att dra sig ur.

”Biden måste kliva åt sidan för att släppa fram en kraftfull demokratisk ledare som kan slå Trump och hålla oss säkra och välmående”, skriver han i ett mejl till NYT.

Hastings och hans fru Patty Quillin har skänkt över 20 miljoner dollar till partiet.

Biden: Drar mig inte ur

Utöver uppmaningarna har det dessutom florerat uppgifter om att presidenten själv ska ha uppgett för en ”nära allierad” att det är möjligt att han inte kan rädda sin nominering som Demokraternas presidentkandidat. Men både Vita Huset och Biden själv förnekar det.

– Ingen tvingar bort mig. Jag drar mig inte ur. Jag är med i den här kampen till slutet och vi kommer att vinna, sade Biden under videomöte med kampanjmedarbetare på onsdagen, rapporterar Politico.

På onsdagskvällen träffade Joe Biden och vicepresident Kamala Harris fler än 20 demokratiska guvernörer – och lyckades vinna deras stöd.

– President Joe Biden ställer upp i valet för att vinna det, och vi lovade allihop att stödja honom, säger New Yorks guvernör Kathy Hochul efter mötet, enligt NYT.

Minnesotas guvernör Tim Walz medger att debattinsatsen var dålig, men poängterar att han har fortsatt förtroende för Biden som president.

ANNONS