Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Biden om debatten: Jag var sjuk

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2024-07-06

USA:s president Joe Biden talade vid ett kampanjmöte i Wisconsin på fredagen.

USA:s president Joe Biden säger att han var sjuk under debatten mot Donald Trump förra veckan.

– Jag mådde förfärligt, säger Biden i en första tv-intervju efter den hårt kritiserade insatsen.

Fyra partikamrater i kongressen har offentligt krävt att Biden kliver åt sidan inför höstens val.

– Jag var utmattad. Jag lyssnade inte på mina insikter när det gäller förberedelser, säger Biden om sin insats i debatten och tillägger att han hade en ”dålig kväll”.

– De tog ett test för att se om jag hade någon infektion, du vet, ett virus. Det hade jag inte. Jag var bara riktigt förkyld, fortsätter han i tv-intervjun med ABC.

Biden, 81, framhåller själv att han ännu är i god form och att han är den mest kvalificerade kandidaten att ta fajten mot Donald Trump. Men han tänker inte ställa upp på en oberoende hälsoundersökning som visar huruvida han är frisk nog för fyra år till i Vita huset.

– Jag har ett kognitivt test varje dag, svarar Biden och syftade på utmaningarna han ställs inför som president.

Krav från partikamrater

Men pressen på Biden har ökat efter den katastrofala debattinsatsen.

Fyra demokrater i representanthuset – Mike Quigley från Illinois, Seth Moulton från Massachusetts, Lloyd Doggett från Texas och Raúl Grijalva från Arizona – har offentligt krävt att Biden ska kliva åt sidan för en alternativ, ännu oklar, presidentkandidat.

Ledande demokrater i representanthuset sammanträder på distans under söndagen för att diskutera situationen, uppger en källa med insyn till AP.

Även demokrater i senaten tvekar på Bidens förmåga att slå Trump, enligt amerikanska medier.

Virginiademokraten Mark Warner har försökt samla en grupp senatorer för att be Biden avbryta kandidatur, uppger två källor för Washington Post. Warner ska ha uttryckt oro över att Biden inte har förmågan att driva en kampanj som kan slå Trump, enligt källorna.

Biden: Uteslutet

Massachusetts guvernör Maura Healey sade i ett noggrant formulerat uttalande på fredagen att Biden nu har ett beslut att fatta om ”den bästa vägen framåt”.

”Under de kommande dagarna uppmanar jag honom att lyssna på det amerikanska folket och noggrant utvärdera om han förblir vårt bästa hopp att besegra Donald Trump,” sade Healey.

Efter att tv-intervjun med ABC spelats in sade Biden till reportrar att han ”utesluter helt” att han skulle stiga åt sidan och låta någon annan ställa upp emot Trump i valet i november.

– Jag är nominerad för det här partiet eftersom miljontals demokrater som du just röstade på mig i primärval över hela Amerika. De röstade på att jag skulle bli din nominerade, sade Biden under ett kampanjmöte i Wisconsin, enligt CNN.