Systern till dödsdömda mannen: ”Önskar att svenska myndigheter kunde hjälpa mer”

Publicerad 2024-07-04 12.30

Tre svenskar har dömts till döden i Irak.

Anhöriga vädjar nu om att få mer hjälp från svenska myndigheter.

– De lever under fruktansvärda förhållanden i fängelset, säger en anhörig.

I mitten av juni dömdes tre svenskar till döden i Irak. Enligt den irakiska domen har alla varit inblandade i mordet på gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi, som sköts ihjäl i Bagdad i början av januari i år.

Men det råder många oklarheter kring bevisningen mot svenskarna och kring hur utredningen gått till.

En av de dödsdömda männens syster säger att hennes bror inte var på plats när mordet skedde.

– Han var inte ens där när det hände. Hade jag vetat att det var han som sköt hade jag förstått det här mer, men han var inte ens på den platsen då, säger hon.

”Alla förtjänar en rättvis rättegång”

Mustafa Aljiburi färdades i en bil genom Ameriaområdet i den irakiska huvudstaden när en person på motorcykel sköt honom.

Kort därefter greps en 19-årig svensk man misstänkt för att ha avlossat skotten. En av polisens teorier då var att en kumpan kört i en bil bakom den mc-burna skytten för att filma dådet, enligt uppgifter.

Senare greps de andra två svenskarna – däribland kvinnans bror.

– Oavsett hur det här har gått till förtjänar ingen att dömas till döden. Alla förtjänar en rättvis rättegång. Det har ingen av de här männen, varken min bror eller de andra, fått, säger hon.

Sedan januari har de tre männen suttit fängslade i Irak. Under månaderna i fångenskap har brodern utsatts för misshandel och tortyr, säger systern.

– De tvingade honom att erkänna saker under tortyr. De har använt elektricitet på känsliga områden på kroppen, hotat honom med vapen och misshandlat honom på andra sätt för att få honom att säga saker. I en sådan situation säger man vad som helst för att få dem att sluta, säger hon.

Det är känt sedan länge att irakiska rättsväsendet kan använda sig av tortyr mot fångar, något som flera människorättsorganisationer kritiserat.

Kallar till sig Irak

På torsdagen kunde UD bekräfta att de tre svenskarna dömts till döden. Det har även kommit uppgifter om att en fjärde svensk dömts till döden i ett annat rättsfall. Utrikesminister Tobias Billström har kallat upp Iraks charge dáffair för att protestera mot dödsdomarna.

– Uppgifterna om dödsstraff är mycket allvarliga och vi agerar för att straffen inte ska verkställas. Vi motsätter oss alltid detta, säger han.

Utrikesminister Tobias Billström.

Systern till en av de dödsdömda männen berättar att hennes pappa har fått träffa brodern i fängelset. Hon säger att han och en av de andra dömda, svenska männen delar en liten cell med mycket låg levnadsstandard.

– En av männen kan inte kommunicera med fångvaktarna och därför har de placerat dem i samma cell. De lever under fruktansvärda förhållanden, säger systern.

Var den tredje mannen placerats efter dödsdomen vet de inte.

– Min bror är jätteorolig. Han vill bara komma ut. Han mår jättedåligt och vill bara att vi ska hjälpa honom med att hitta en bra advokat och överklaga, säger systern.

Att anlita en advokat i Irak är dyrt och systern och hennes familj kämpar nu för att få ihop pengarna som krävs.

– Pappa har fått träffa honom och vi har hittat en ny advokat. Hon säger att hon kan få ut honom ur fängelset, men bara att inleda ärendet kommer kosta närmare 250 000 kronor. Jag har sagt att jag i värsta fall ska ta ett lån för att vi ska ha råd, säger hon.

– Han förtjänar en rättvis rättegång. Jag önskar att svenska myndigheter kunde hjälpa till med att ta fram en advokat.

Amanda Hällsten

Följ ämnen i artikeln